Már kóser hús is elérhető Dubajban

Az első adag kóser hússzállítmány éppen sávuot előtt érkezett meg az Egyesült Arab Emirátusokba.

Dubaj apró, de egyre aktívabb zsidó közössége először jutott legálisan kóser húshoz. A tóraadás ünnepe előtt érkezett szállítmány hat hétre lesz elegendő. Arra azért odafigyeltek a hatóságok, hogy a hús ne Izraelből érkezzen.

A dubaji zsidó élet fejlődését jól mutatja, hogy tavaly még egy kóser catering vállalkozás is elindult, ám a választékból eddig kimaradtak a húsos fogások, mert korábban nem engedélyezték a kóser hús importját. A vállalkozást létrehozó dél-afrikai üzletember terveiben egy kóser étterem megnyitása is szerepel.

A közösség 2008-as megalapítása óta vigyáz arra, hogy ne nagyon hívja fel magára a figyelmet: nincs internetes honlapja, nem szerepelnek zsidó utazási irodák listáiban, és a közösségi médiában is csak nagy ritkán említik őket. A látogatók szájhagyomány útján értesülhetnek a közösség létezéséről, a zsinagógát rejtő villa pontos címét pedig csak azután árulják el nekik, miután alaposan utánanéztek az illetőnek. Tavaly májusban Yehuda Sarna személyében már főrabbit is választottak, a zsinagógát pedig Levi Duchman rabbi vezeti.

„Eddig olyanok voltunk, mint a partizánok. Mindenki megtalálta a megoldást, hogy valahogy kóser húst szerezzen be magának. Hivatalos import nem volt, de most már Istennek hála megváltozott a helyzet. Ezért több zsidót is köszönet illet, akik sokat tettek az ügy érdekében, de érthető okokból a nevüket nem szívesen hoznák nyilvánosságra” – mondta a helyi közösség egyik tagja.

Az Egyesült Arab Emirátusok nyitása a judaizmus felé összefüggésben állhat azzal, hogy a közös iráni fenyegetés miatt egyre erősebbé válik az Öböl-menti ország és Izrael kapcsolata. A két ország tavaly még közös légicsapást is végrehajtott Irakba telepített iráni bázisok ellen. 2018-ban izraeli miniszteri küldöttség is járt az Emirátusokban. Az Abu Dhabiban rendezett cselgáncs világbajnokságon pedig lejátszották az izraeli himnuszt, és felvonták a Dávid-csillagos lobogót is a győztes izraeli csapat tiszteletére.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben