Ledöntötték a Chábád hanukiáját egy amerikai egyetemen

A rendőrség gyűlölet-bűncselekmény miatt kezdett nyomozásba.

Az Észak-Karolinában működő Elon Egyetemen biztonsági kamerái felvették, ahogy este tíz óra körül gépkocsi áll meg az épület előtt, egy férfi kiszáll és ledönti a hanukiát. Az okozott kárt 3000 dollárra (950 000 Ft) becsülik.

„Szomorúsággal tölt el minket, hogy ilyen eset megtörténhetett a közösségünkben. Elon egy összetartó település, mely befogadó minden hit és vallás irányában. Ez a vandalizmus elfogadhatatlan és nem jellemző Elon lakóira és értékrendjére” – áll a városi rendőrség közleményében.

A kamerákat még tavaly októberben szerelték fel, miután a központ előtt parkoló autókra adtak le lövéseket ismeretlenek. A támadás a jom kipuri istentisztelet alatt történt. A mostani eset után további biztonsági eszközök beszerzéséről döntöttek.

Mendy Minkowitz rabbi, a Chábád-központ vezetője elmondta, hogy több száz ember kereste meg telefonon, e-mailben és egyéb módon, hogy a szolidaritásáról biztosítsa, továbbá sokan adományoztak a helyreállításra is. Megkereste a rabbit az egyetem elnöke és alelnöke is.

„Hihetetlen, hogy mennyi olyan hallgató keresett meg, akikkel korábban nem is találkoztam. Olyan zsidó és nem zsidó fiatalok, akik eddig még sohasem látogattak el hozzánk. Sokuk még adományt is küldött a számunkra” – mondta a rabbi.

A rabbi feleségével és három gyermekével él a központban. Elmondása szerint a két kisebb gyerek nem sokat ért a helyzetből, de a legidősebb már tudja, hogy miért járőrözik a rendőrség az otthonuk környékén.

„Fontos, hogy fenntartsuk a normális hétköznapokat. Ha a Chábád rendezvényeire való eljutás olyan lesz, mintha egy háborús övezeten kellene keresztülmenni, páncélozott autóval és gázmaszkkal, akkor nagyon messze kerültünk az eredeti elképzeléseinktől” – mondta a rabbi.

A Milánóból érkezett Minkowitz rabbi és felesége, Rivka öt évvel ezelőtt alapította meg az egyetem kampuszán működő Chábád-központot, mely hamar népszerűvé vált az intézményben tanuló zsidó diákok között. Reményeik szerint az incidensek ellenére sem csökken a hozzájuk látogatók száma.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben