Lapid megtámadta, Benet megvédte a Chábád mozgalmat

A Jediot Áchronot napilap beszámolója szerint a zsidó állam teljes szekularizációját követelő Jes Átid (Van Jövő) párt vezetője, Jáir Lapid egy telefonbeszélgetés során durván megfenyegette a Chábád közösség egyik rabbiját, mert az a Vallásos-Cionista párt mellett állt ki. A Becálel Smotrich vezette párthoz csatlakozott a radikális jobboldali nézeteket valló Ocmá Jehudit (Zsidó Erő) párt is, mely a néhai Meir Kahane rabbi követőit tömöríti. E párt régóta népszerű a lubavicsi hászidok körében, mert egyszerre áll ki a a vallásos értékek, az állam zsidó jellege és Izrael területi egysége mellett, az áldott emlékű rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi tanításaival összhangban. A Chábád számára fontos értékek képviselete miatt álltak ki 1996-ban Binjámin Netánjáhu mellett, akit a „Netánjáhu jó a zsidóknak” szlogennel támogattak. Bibi akkor – a közvélemény kutatásokat megcáfolva –  győzedelmeskedett is Simon Peresz felett. A rabbi szerint idén a „Ben Gvir jó a zsidóknak” kijelentés aktuális, utalva az Ocmá Jehudit vezetőjére, Itámár Ben Gvirre.

Lapid elég egyértelműen fejezte ki nemtetszését a rabbinak: „Ha Smotrich és Ben Gvir pártját támogatjátok, üldözni foglak benneteket. Vége lesz a köztéri hanukai gyertyagyújtásoknak és a Chábád-központoknak, legyenek bárhol is a világon. Vége lesz a ’szeressünk minden zsidót” sztorinak”.

Smotrich a következő megjegyzést fűzte a történtekhez: „Ebben a fenyegetésben benne van a Chábád és a Lapid közötti minden különbség. A Chábád mozgalom mindig odafigyel arra, hogy ne azonosuljon egyik politikai oldallal sem. Szeretnek minden zsidót, feltételek és politikai elvárások nélkül. Ez éppen a fordítottja annak, amit Lapid képvisel. Biztos vagyok abban, hogy a Chábád ezután is szeretni fogja Lapidot, megpróbálják közelebb hozni a Tórához és nyilván szívesen is fogadnák, még a fenyegetőzése ellenére is. Ugyanis erről szól a Chábád-Lubavics mozgalom, már kétszáz éve”.

A történteket Náftáli Benet, volt oktatásügyi miniszter, a jobboldali Jáminá párt frontembere sem hagyta szó nélkül: „Szégyenletes. Én örökké hálás leszek a Chábádnak. A montreáli Chábádnak köszönhető, hogy anyám és áldott emlékű apám visszataláltak a zsidósághoz. A Chábád mozgalom számtalan zsidót ment meg szerte a világon, már hosszú évtizedek óta. Egy fillért sem fogadnak el Izrael Államtól. Történjen bármi is Indiában vagy Nepálban, ők ott vannak értünk. A lubavicsi küldöttek a saját és családjuk életét szentelik mások megsegítésének, legyenek Szibériában, Venezuelában vagy Alaszkában. És ezek után Lapid éppen őket merészeli megfenyegetni egy politikai ügy miatt? Vajon megtenné-e ugyanezt mondjuk pilóták egy csoportjával szemben akik a [szélsőbaloldali] Merec pártra akarnak voksolni?” – tette fel Benet a költői kérdést. „Kedves lubavicsi küldöttek! Csak folytassátok az utatokat! A benneteket ért gonosz fenyegetőzés a történelem szemétdombján végzi. Szeretlek titeket Izrael egész népével együtt!” – tette hozzá.

A felháborodott reakciókat látva Jáir Lapid szükségét érezte, hogy megszólaljon az ügyben: „Szeretném világossá tenni, hogy nem akarok senkit sem üldözni, különösen nem a Chábád mozgalomhoz tartozó barátaimat. Ez a mozgalom nagy érdemeket szerzett az Izrael népe és Izrael földje iránti töretlen szeretetével. Ezzel együtt mély aggodalommal tölt el, hogy Itámár Ben-Gvir bekerülhet a Kneszetbe. Minden erőmmel azon leszek a jövőben is, hogy a rasszizmus, az uszítás és nemzetünk újabb megosztása ellen lépjek fel. A kahanisták támogatása Izrael népének integritását fenyegeti.” – írta Twitter-üzenetében.

Az izraeli lubavicsi közösség egyik vezetője a következő módon reagált Lapid fenyegető szavaira a Kikár Sábát weboldalon: „Ez feltehetően egy purimi tréfa. A Chábád nem szól bele a politikába, nem avatkozik a politikai pártok ügyeibe és egyik politikussal sem azonosul. Ehelyett továbbra is az elfogadó zsidóság fényét terjesztjük és minden férfit és nőt szeretettel fogadunk, világnézetétől függetlenül”.

Forrás: Arutz7

 

  • Küldés emailben