Kitüntették a machetés terrorista ellen küzdő hászid férfit

A hanukakor, Monsey-ban elkövetett, öt súlyos sérültet eredményező támadás során egy jelenlévő hászid férfi felvette a küzdelmet az azóta letartóztatott támadóval és egy asztallal dobta meg, majd a menekülő férfi után futott, és felírta az autója rendszámát. A rendőrséget ez az információ vezette a tettes nyomára.

Joseph Gluck ezért a tettéért New York állam szenátusának legmagasabb kitüntetését, a Szabadság-medált vehette át David Carlucci szenátortól.

“Nem én érdemlem ezt a medált. Isten érdemli ez a medált. A támadás időzítése csodával ér fel. Ha öt perccel később történik, a helyiségben csak nők és gyerekek lettek volna és senki sem lett volna jelen, hogy megvédje őket” – mondta a díjazott a kitüntetés átvételekor.

“E tragédia sötétjéből felsejlett némi fény is. Joseph Guck azt tette, amiről azt reméljük, hogy mi is megtennénk egy ilyen kaotikus és erőszakos szituációban. Nem hagyta magát, és egy dohányzóasztallal dobta meg a machetável vagdalkozó támadót. Gluck megőrizte hidegvérét és feljegyezte a támadó autójának rendszámát, és ezt át is adta a rendőrségnek. Ez vezetett végül az elkövető letartóztatásához. Emberi életeket mentett meg, amikor a hanukai ünnepség résztvevőit menekülésre szólította fel, s így elejét vette a további vérontásnak” – mondta a kitüntetést átadó szenátor.

A támadó ellen azóta már büntetőeljárás indult, hatszoros gyilkossági kísérlet, gyűlölet bűncselekmény és a szabad vallásgyakorlat megzavarásának vádjával.

A terület demokrata párti kongresszusi képviselője, Nita Lowey szintén nagyrabecsülését fejezte ki Gluck iránt: “Köszönjük, Joseph. Ön nélkül nem lettünk volna képesek ilyen gyorsan elkapni a merénylőt. Amit New Yorkban átélünk, azt nem lehet másnak nevezni, mint járványnak. A tavalyi évhez képest 21 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma New York városában. A mostani támadás a 13. antiszemita incidens volt a héten New York környékén. Hosszú távú megoldást kell találnunk erre a régi problémára”.

Michael Specht, Ramapo megye elöljárója is méltatta a 32 éves hászid bátor kiállását, és átadta neki a Ramapo Szabadság-díjat, melyet a 2001. szeptember 9-i áldozatok emlékére alapítottak. “Ő volt az, aki kikergette a támadót a házból. Magát tette meg célpontnak azért, hogy másoknak lehetőséget biztosítson a menekülésre. Azt gondolom, hogy Joseph egy nagyon szerény ember. Olyan valaki, aki nem szereti, ha ráirányul a figyelem, de mégis képes volt hősiesen viselkedni a megfelelő helyen és a megfelelő időben” – jelentette ki Specht.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

  • Küldés emailben