Izrael Állam főrabbija, David Lau részt vesz az új Talmud-fordítás bemutatóján és Magyarország legnagyobb kóser vágóhídjának átadó ünnepségén

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Magyarország miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt közös meghívására hazánkba érkezik Izrael Állam főrabbija, David Lau. A kétnapos látogatásra július 5-6. között kerül sor. A tervek szerint a főrabbi a hazai egyházi vezetők mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, részt vesz a Talmud új magyar kiadásának bemutatóján, illetve ellátogat Magyarország legnagyobb kóser vágóhídjának megnyitó ünnepségére a Csongrád megyei Csengele községbe.

Magyarországi útjának első napján, július 5-én a főrabbi a Csongrád megyében található Csengele községbe látogat, ahol Köves Slomó vezető rabbival és Yosef Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövetével, a földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándorral, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a beruházást részben finanszírozó Eximbank képviselőivel közösen adják át Magyarország legnagyobb kóser vágóhídját. Az EMIH többségi tulajdonában lévő Quality Poultry Kft. 260 új munkahelyet teremt a hátrányos helyzetű településen, ahol a munkanélküliség meghaladja az országos átlagot.

„Több szempontból is fontosnak tartom főrabbi úr magyarországi látogatását, amely nemcsak azt bizonyítja, hogy a magyar zsidóság fontos helyet foglal el a világban, hanem azt is, hogy közösségünket erős kötelékek kötik össze izraeli hittestvéreinkkel. A látogatáshoz kapcsolódik két jelentős esemény: a kóser vágóhíd megnyitása, illetve egy új magyar nyelvű Talmud-fordítás bemutatója. Az EMIH hosszú ideje szoros munkakapcsolatban áll az izraeli rabbinátussal és magával a főrabbival is, mégis talán régen volt ennyire fontos apropója és üzenete is egy ilyen látogatásnak: abban az Európában, ahol az utóbbi időben, a vallásszabadság súlyos megsértésével betiltják  a kóser vágást, egy új kóser vágóhidat tudunk megnyitni Magyarországon. A látogatás megszervezésében Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes úr, a vallásügyi diplomácia felelőseként komoly segítséget nyújtott, amit ezúton is köszönünk neki” – mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

David Lau főrabbi a kóser vágóhíd megnyitását megelőzően, július 5-én délelőtt az EMIH gondozásában megjelenő új Talmud-fordítás bemutatóján is részt vesz a hitközség Keren Or központjában található zsinagógában. A Talmudhoz az elmúlt több mint ezer évben felmérhetetlen mennyiségű kommentárt és magyarázatot írtak, amiből következik, hogy a mű lefordítása idegen nyelvekre igen nehéz feladat. Az új magyar Talmud-fordítás – mely természetesen nem a teljes művet foglalja magában – azért készült, hogy a zsidó bölcsesség autentikus változatát megismerhessék a hívők és mindazok, akik a zsidó hagyományok és világmagyarázat iránt érdeklődnek.

Az EMIH által szervezett két esemény mellett az izraeli főrabbi további programokon is részt vesz magyarországi tartózkodása során. A tervek szerint megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve találkozik magyarországi vallási vezetőkkel, többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsekkel; Szabó Istvánnal, Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspökével, valamint az EMIH és a MAOIH zsidó hitközségek vezetőivel is.

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségről (EMIH)

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Magyarországon bejegyzett három zsidó egyház (MAZSIHISZ, EMIH, MAOIH) egyike. 1927-ben az addig önállóan működő, sem az ortodox, sem a neológ irányzathoz nem csatlakozó hitközségek megalakították a Magyarországi Statusquo Ante Hitközségek Országos Szövetségét. Ezzel hivatalossá vált az 1877-ben már elismert harmadik zsidó irányzat is. A 2004-ben újjáalakult Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az egykori Statusquo Ante hitközségek szellemiségét követve, annak hagyományait elfogadva és ápolva a magyar zsidóság felemelkedésének támogatását tűzte ki céljául, melynek egyik legfontosabb eleme és mobilizáló eszköze az oktatási tevékenység.