Izraeli találmány segít újrahasznosítani a mérgező algákat

A golffű (Sargassum) nevű alga évek óta egyre jobban megkeseríti a karibi térség lakóinak életét. A bűzös bomlásterméket maga után hagyó, csúnya és gyorsan terjeszkedő alga egyre nagyobb felületeket fed el a hófehér homokjáról és kristálytiszta partjairól ismert fürdőhelyeken, elriasztva a turistákat. A Mexikói-öböl és Afrika nyugati partjai között húzódó nagy atlanti algaöv több ezer kilométerre terjed ki, és évről évre egyre nagyobb. Egy izraeli innovációnak köszönhetően azonban nagy mértékű javulás várható hamarosan.

Jigdál Ach, a környezetvédelemmel, a keletkező szemét újrahasznosításával, illetve az ezekhez kapcsolódó innovatív megoldásokkal foglalkozó izraeli cég, a Maof Holdings vezérigazgatója látta meg a taszító algában a lehetőséget, vagyis a fűtőértéket, amikor megfigyelte, hogy a partokat tisztító munkások az algát egyszerűen elégetik. Ach egy laboratóriumba küldte el a tengerparton gyűjtött mintákat, és beigazolódott a sejtése, miszerint az égetés során jól hasznosítható, zöld energia keletkezik. Ha pedig az algához organikus szemetet kevernek, a keletkezett energia mennyisége tovább növekszik. A mikroorganizmusok metángázt fejlesztenek, amit tiszta elektromos energia előállítására lehet felhasználni a szigeteken, ahol az áramfejlesztés egyébként általában igen költséges. Egy másik lehetőség, hogy a turizmust tönkretevő algát a mezőgazdaságban hasznosítsák, hatékony trágyává alakítva. A feldolgozáshoz szükséges, mintegy 10 millió euróba kerülő, széles körű nemzetközi összefogással létrejövő biogáz-előállító üzem nagyjából másfél éven belül készül el.

Egy másik izraeli cég, a BlueGreen Water Technologies szintén a mérgező algavirágzás veszélyeinek elhárításáért küzd. Néhány hónappal ezelőtt az Okeechobee-tó megmentésének érdekében utaztak a cég korábban már több helyen sikeresen helytálló szakemberei Floridába, és meg is nyerték az algák ellen vívott csatát. Az alapító elnök, Ejál Hárel elmondta, hogy a céget a környezetet romboló, emberek életét és megélhetését tönkretevő járvány leküzdésére hívta életre:  „A BlueGreen alapítói elhatározták, hogy sok, a káros algavirágzás tanulmányozásával töltött év után eljött az ideje, hogy a tudásukat tettekké fordítsák, és élhető, használható megoldással álljanak elő, melynek segítségével helyreállíthatjuk a tavakat és tengereket.”

Hárel azt is elmagyarázta, hogy a mérgező algavirágzás környezeti, egészségügyi és gazdasági veszélyeket is magában rejt. „A mérgező algavirágzás akkor következik be, amikor bizonyos fotoszintetizáló mikroorganizmusok zavartalanul szaporodnak, míg végül elfoglalják az egész vizes ökoszisztémát. Extrém esetekben az elfoglalt területet lakhatatlanná teszik minden más élőlény számára, és így az adott víztömeg halott zónává válik. Emellett saját javukra változtatják a víz biológiai és kémiai tulajdonságait, részben azzal, hogy emberek és állatok számára rendkívüli módon mérgező anyagokat eresztenek a vízbe.” Az ilyen módon szennyezett vizet tilos meginni, vagy másként hasznosítani, sőt, sok esetben az ott élő állatok húsa sem fogyasztható. A méreganyagok ráadásul a levegőben is továbbterjednek, így a vízparti települések lakosait is veszélyeztetik.

A BlueGreen termékei piaci forgalomban levő alapanyagokból készülnek, többek között rezet és hidrogén peroxidot tartalmaznak, speciális, lebomló anyagba burkolva, mely lehetővé teszi, hogy a szer fennmaradjon a víz felszínén és megfelelően időzítve fejtse ki a hatását. Így ráadásul a lehető legkevesebb vegyi anyagot kell felhasználni a maximális hatás eléréséhez.

A BlueGreen különösen aktív az afrikai partokon, hiszen a kontinensen nemcsak kevés a víz, de a minősége is rossz. A mérgező algavirágzás megszüntetésével a helyi közösségek tisztább, jobb minőségű vizet élvezhetnek. A társaság a legszigorúbb járványügyi korlátozások közepette is folytatta munkáját, és egyre több országba terjesztette ki működését. Ironikus módon többek között a járvány kiindulópontjának tartott Wuhantól 150 km-re fekvő Nanhu-tavat is megtisztították 2020 nyarán. A társaság célja a rossz helyzetben levő közösségek minél hatékonyabb segítése. Az aktív munka mellett felvilágosítással is szolgálnak a lakosok számára, hogy a problémát megértve minél előbb tettekre sarkallják őket. Azt remélik, hogy munkájuk eredményeként a mérgező algák hamarosan a múlt emlékeivé válnak majd.

zsido.com

Forrás: Jpost

  • Küldés emailben