Izraeli csapat küzd az etiópiai sáskajárás ellen

Az elmúlt hetven év legpusztítóbb sáskajárása ellen a start-up nemzet delegációja veszi fel a küzdelmet innovatív eszközökkel, drónokkal és célzott éjszakai irtással.

A háború, ciklon és az azt követő áradások, valamint súlyos éhínség sújtotta afrikai ország miniszterelnöke, Abij Ahmed kérte fel a zsidó állam szakértőit, hogy segítsenek a rovarok elleni küzdelemben. A négytagú izraeli csapat azt reméli, hogy elsőként most alkalmazott technikájuk jelentős mértékben csökkenti a sáskák elleni harchoz szükséges rovarirtó mennyiségét.

A két tonna felszereléssel, benne 27 drónnal, két generátorral és rengeteg rovarirtóval a helyszínre érkezett csapat egyik tagja dr. Joáv Motro, az izraeli Mezőgazdasági Minisztérium sáskaspecialistája. Így nyilatkozott: „Ez az elmúlt 75 év legborzalmasabb sáskajárása. A régiót néhány héttel ezelőtt sújtó trópusi ciklon még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Ezekben a régiókban nem találkoznak rendszeresen sáskákkal, és emiatt nem állnak készen az ellenük való harcra.” A ciklon okozta heves esőzések lehetővé teszik a sáskák számára a nagyon gyors szaporodást, és drasztikus beavatkozás nélkül a helyzet egyre csak romlik.

Az izraeli szakemberek elsődleges feladata háromszáz helyi szakértő kiképzése, akik a nekik adományozott felszerelést használva felvehetik a harcot a szárnyas betolakodók ellen. „Azt tapasztaltuk Izraelben, hogy a sáskák éjjelente alig mozognak, ez a mi időnk. Ezt a gyenge pontjukat fordítjuk a saját hasznunkra a sáskák elleni küzdelemben. Olyan ez, mint egy háború.” Izraelben utoljára 2013-ban volt nagy mértékű sáskajárás, de a hatalmas rovarok kisebb-nagyobb számban minden évben megjelennek a Szentföldön is.

Ezek a sivatagi sáskák rendkívül kártékony rovarok, nagy távolságokra képesek eljutni, és rengeteg élő növényt fogyasztanak el, nem kímélve sem az emberi fogyasztásra szántakat és a takarmányt sem. A szakemberek szerint december elejére hatalmas mennyiségű sáska kelhet ki és áraszthatja el Etiópiát, Szomáliát és Kenyát is. Az ENSZ felmérései szerint egyedül Etiópiában 79 millió dolláros kárt okoztak eddig idén a hívatlan vendégek. Bár a nemzetközi közösség segítséget nyújt a sáskák okozta károk megtérítésére, a veszteség így is hatalmas.

Az izraeli csapat két hétig dolgozik majd Etiópiában, és azt remélik, hogy képesek olyan sáskairtó csapatot kiképezni, amely a modern technológiák használatával képesek lesz felvenni a harcot ezzel a természeti csapással. „Az izraeli erőfeszítések abban különböznek az ENSZ tevékenységétől, hogy a helyi lakosokat ruházza fel a sáskák elleni küzdelemhez szükséges tudással és felszereléssel ahelyett, hogy elvégezné helyettük a munkát. Együttműködünk az ENSZ megfelelő szervével, és egyaránt hálásak vagyunk egymás munkájáért” – mondta Motro.

Alon Schuster, izraeli mezőgazdasági miniszter sok sikert kívánt a zsidó állam csapatának, és kijelentette: „Amellett, hogy élelmiszerbiztonságot kell teremtenünk Izrael lakosai számára, és meg kell erősítenünk a helyi mezőgazdaságot, az is a felelősségeink közé tartozik, hogy jobbá tegyük a világot. Elkötelezettek vagyunk azon ideológia iránt, hogy segítsük az embereknek szánt élelmiszer előteremtését bárhol a világban, és hogy részt vállaljunk abból a globális küzdelemből, melynek célja, hogy javítsuk a fejlődő világ lakóinak életkörülményeit.”

zsido.com

Forrás: TOI

  • Küldés emailben