Izraelben a karanténba zártak is szavazhatnak

Március 2-án parlamenti választásokat tartanak Izraelben. Új helyzetet teremtett azonban, hogy a koronavírus a zsidó államot is elérte, és már 1200 embernek tiltották meg, hogy elhagyja otthonát. Ők speciális sátrakban élhetnek demokratikus jogukkal.

Többségük a Távol-Keletről, illetve Olaszországból tért haza, néhányan a Diamond Princess óceánjáró utasai voltak, sokan pedig egy időben kirándultak azzal a dél-koreai turistacsoporttal, amelynek tagjai közül többen megbetegedtek. Szerencsére halálos áldozatot nem követelt a járvány Izraelben, és súlyos állapotban lévő betegek sincsenek.

A kialakult helyzet miatt az izraeli választási bizottság különleges választási helyiségek felállításáról döntött a karantén alá helyezett választópolgárok számára. Ezeket a többi választási helyiségektől távol, nagy méretű sátrakban alakítják ki több tucat városban. Az akció költsége meghaladja a 150 000 sékelt (13.5 millió Ft).

A sátrak hermetikusan két részre lesznek osztva, hogy a választási bizottság védőöltözettel ellátott tagjai és a szavazni érkező emberek ne kerüljenek egymással közvetlen kapcsolatba. Így abból sem lehet probléma, hogy a választópolgároknak le kell venniük az arcukat eltakaró maszkot, amikor azonosítják magukat a voksolás előtt. Az állam gondoskodik a karanténba kényszerült emberek szállításáról is, nehogy a szavazás miatt a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe. A különleges szavazóhelyiségekből érkező borítékokat egy speciális protokoll szerint nyitják ki és számlálják meg.

A voksolás előtti napokban a választási bizottság felkészítő kurzust tart a sátrakban dolgozó tagjainak, illetve a felügyeletet ellátó egészségügyi személyzetnek.

A különleges óvintézkedésre nemcsak a járvány kitörésének meggátolása miatt van szükség, hanem azért is, mert félő, hogy a vírustól való félelmükben sokan nem mernek elmenni szavazni. A mostani választást két sikertelen próbálkozás előzte meg az előző évben, így különösen fontos, hogy minél többen éljenek állampolgári jogukkal és végre felelős kormány alakulhasson Izraelben.

zsido.com

Forrás: jewishpress

  • Küldés emailben