Hamarosan tányérra kerülhet a világ első, növényi alapú, nyomtatott steakje

Az izraeli Redefine Meat vállalat áttörést jelentett be a termék előállításával kapcsolatban. Az izraeli ínyencek talán még ebben az évben megismerkedhetnek a textúrájában, ízében és minden egyéb paraméterében a valódi sztékre hasonlító étellel.

A Redefine Meat az izraeli Rechovotban működő cég. Terméküknek az Alt-Steak nevet adták, utalva arra, hogy a készítmény valódi alternatívát kínál az igazi, húsból készült steakre. A társaság alapítója és elnöke, Eschár Ben-Sitrit elmondta, hogy a termékük újdonsága nemcsak tökéletességében rejlik, hanem abban is, hogy nagy mennyiségben képesek előállítani azt. Bár a piacon viszonylag régóta elérhetőek növényi alapú darált hús-utánzatok, a valódi húst ízében és textúrájában egyaránt utánzó termékek még nem kerültek a piacra.

„Ahhoz, hogy húsmentes steaket készítsünk, melynek állaga emlékeztet az állati izmokra, különleges 3D-s nyomtatóra van szükség” – magyarázta Ben-Sitrit. – „Mindeddig nem létezett ez a nyomtató, ezt mi fejlesztettük ki az elmúlt két év során.” A fejlesztésbe szakácsokat, táplálkozási szakembereket és henteseket is bevontak, és hetven érzékelési paramétert határoztak meg a lehető legtökéletesebb húsutánzat elkészítésének érdekében. A „húsok” ipari méretű 3D nyomtatón készülnek, a „steaket” rétegenként nyomtatják ki. Alapanyagai között szója – és borsófehérjék, kókuszzsír, napraforgó olaj, természetes színezékek és ízanyagok szerepelnek. Először izraeli, majd európai éttermekben jelenik meg a termék, és csak ezek után tervezik az előállítók, hogy a szupermarketekben is kapható lesz.

A verseny egyébként igen szoros, más vállalatok nem növényi, hanem hús alapú, laboratóriumban tenyésztett húsok előállításán dolgoznak. Mindkét eljárás lényege, hogy állatok leölése nélkül juttatja a hús élvezetéhez az embert. E technológiai újításokban Izrael kétségkívül az élen jár, ahogy erről már több cikkünkben is beszámoltunk. „A sejtalapú nyomtatott húsok terén Izrael abszolút vezető pozícióban van” – mondta Olivia Fox Cabane, az alternatív fehérjék kiváló ismerője, egyben a  KindEarth.Tech nevű cég alapítója, hozzátéve, hogy a kutatási terület három központja Hollandia, mely a történelmi hátteret adja, a Szilikon-völgy, ahonnan a pénz érkezik, valamint Izrael, mely az ötleteket szolgáltatja a fejlesztésekhez.

Az izraeli Nesz Cionában működő, 2018-ban alapított MeaTech nemrégiben jelentette be, hogy majdnem 6 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől, többek között Izrael egyik legnagyobb élelmiszeráruház-láncától, a Rámi Lévitől. Emellett az Ádom nevű izraeli, húsimporttal foglalkozó céggel is megállapodást kötöttek, és ez lehetővé teszi a termékük nemzetközi forgalmazását. A MeaTech a sejtek előállításától a nyomtatott hús elkészítéséig minden részfeladatot magára vállal. A felhasznált sejtkultúrák a frissen ellett tehenek köldökzsinórjából származnak, és kinyerésük során semmiféle kellemetlenség nem éri az állatokat. Ez a vállalat is azt reméli, hogy hamarosan tökéletes steak előállítására is képes lesz. Bár a technológia már rendelkezésre áll, a magas előállítási költség és a hosszadalmas folyamat egyelőre nem teszi lehetővé a szélesebb körben való terjesztést. A vállalat ezen is dolgozik a továbbiakban.

A világ egyre gyarapodó népessége egyre több húst igényel. A húsipar környezetre gyakorolt hatásait nem szabad alábecsülni, ezért is igen jelentősek a fent említett izraeli fejlesztések, melyektől azt remélik, hogy csökkentik a hús iránti keresletet, és ezzel jelentős terhet vesznek le a környezetünkről. Az állattenyésztés az üvegház hatású gázok kibocsátása mellett hatalmas mennyiségű vizet igényel, ám a tenyésztett húshoz ennek csak elhanyagolható töredékére van szükség. A tenyésztett húst ráadásul kontrollált körülmények között termelik, így nem áll fenn a vírusfertőzés esélye. Az így előállított hús jóval tisztább és biztonságosabb, mint a valódi hús, erre a mostani, feltehetőleg vírussal fertőzött denevér elfogyasztásából kiindult koronavírus járvány is világosan rámutat.

Egy másik, hasonló utat bejáró izraeli cég az Aleph Farms. Ezt 2017-ben alapították. 2019-ben ez volt az első társaság, mely a nemzetközi űrállomáson húst állított elő az orosz 3D Bioprinting Solutions-szal együttműködésben. A sejtek begyűjtésétől számítva három héten belül képesek ehető terméket előállítani, kontrollált körülmények között. Nem túl széles körben a jövő év végén, vagy az azt követő év elején tervezik piacra dobni a terméküket, remélve, hogy az előállítási költségek jelentős mértékben csökkenni fognak az elkövetkező években.

zsido.com

Forrás: JPost

  • Küldés emailben