A Trump-ot támogató radikális jobboldal egy része egyre nyíltabban ad hangot zsidógyűlöletének. Trump elhatárolódott tőlük.

Elnézést kellett kérnie a CNN-nek, amiért egy képaláírásban tévesen adta vissza egy fehér fajgyűlölő aktivista szavait. “Az alt-right alapítója megkérdőjelezte, hogy a zsidók emberek-e” olvashatták a hírcsatorna nézői a feliraton, miközben a riport a fehér felsőbbrendűséget hirdető Richard Spencer előadásáról számolt be. Spencer az általa elnökölt National Policy Institute rendezvényén arról beszélt, hogy a főáramú hírmédia azért elfogult Trumppal, mert a zsidó érdekeket védi. “Nem is tudom, hogy ezek az emberek egyáltalán emberek-e, vagy csak lelketlen gólemek” – közölte Spencer (ő volt egyébként az, akit 2014-ben Budapesten a rendőrség őrizetbe vett, majd kitiltott Magyarországról, mivel meg akarta tartani betiltott rasszista rendezvényét).

A CNN valóban pontatlanul és leegyszerűsítően foglalta össze a szélsőjobboldali konferencián elhangzottakat, ám ettől függetlenül is szembetűnő, hogy Trump győzelme óta sokkal nyíltabban szólalnak meg az alt-righthoz kapcsolódó fajgyűlölő hangok, rendezvényeken éppúgy, mint az online nyilvánosságban. Az NPI előadói például a konferencián “Hail Trump!” és “Hail victory” felkiáltásokkal, többen pedig náci karlendítéssel ünnepelték a győztest, az “akarat diadaláról” beszélve. Számos más aktivistához hasonlóan a nyíltan fajvédő Spencer is magának vindikálja az alt-right terminus kitalálását, és meggyőződése, hogy annak legfőbb mozgatórugója a “fehér identitás” védelme. Ez azonban szerencsére nem így van: sem a Steve Bannon-féle Breitbart, sem a FrontPage, sem más Trump-párti “alternatív-jobboldali” médiák, csoportok nem rasszisták, nem antiszemiták, de kétségtelen tény, hogy ez a marginális irányzat sokkal hangosabban ad hírt magáról, mint a többi.

Maga Bannon, Trump új stratégiai főtanácsadója mindezt a The Wall Street Journal-nek adott interjújában is megerősítette. Mint elmondta, mozgalmuk az olyan fiatalokra számít, akik antiglobalisták, nacionalisták, és “rettenetesen establishment-ellenesek”, és bár valóban hallhatók fajgyűlölő, antiszemita felhangok is, ő ezektől szigorúan elhatárolódik. Különben is, mondta, a Breitbartnál nincs Izrael-pártibb lap a konzervatív oldalon. A fehér fajgyűlölők jó része ugyanakkor sem Bannont, sem Trumpot nem sorolja maguk közé, szerintük ők csak “alt-light”, akik csak arra használták a migráció és a politikai korrektség témáit, hogy fehér szavazókat szerezzenek. Az alt-right ezzel együtt arra számít, hogy már Bannon miatt is nyitott lesz rájuk a Fehér Ház.

A kampányban Hillary Clintont támogató The New York Times tulajdonosaival és munkatársaival találkozva Trump élesen elítélte a Spencer-féle rendezvényt, akárcsak azokat a rasszista és fehér nacionalista köröket, amelyek az alt-right mozgalmon belül támogatták a kampányát (ez mindenképpen változást jelent ahhoz képest, amikor néhány hónapja még tudni sem akarta, kicsoda David Duke, a Ku Klux Klan volt vezetője, aki szintén támogatásáról biztosította őt a kampányban). Az alt-right mozgalom egészével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy tagadja a nézeteiket, különben is, “nem akar egyetlen csoportot sem energizálni.” Ugyanakkor megvédte Steve Bannont, mondván, jövőbeni tanácsadójával inkorrekten bántak, hiszen régóta ismeri őt, ha rasszista vagy alt-right lenne, “fel se merülne bennem, hogy alkalmazzam.”

Ez nagy valószínűséggel így is van: a Jewish Journal a napokban alapos összeállítást közölt Trump zsidó tanácsadóiról, akikről nehéz feltételezni, hogy bármilyen formában jóváhagynák egy antiszemita főtanácsadó kinevezését.  A legfontosabb közülük a közel-keleti és izraeli ügyekért felelős ortodox zsidó Jason Greenblatt, Trump személyes ingatlanügyvédje, aki még katonai szolgálatot is teljesített Izraelben. De hasonlóan eltökélt tanácsadója az új elnöknek David Friedman vagy az orosz zsidó Boris Epshteyn, illetve Trump veje, Jared Kushner is.

Az alt-right által felfokozott indulatok számlájára írható mindazonáltal egy friss antiszemita incidens: valakik zsidóellenes pamfletet küldtek Brad Hoylman, New York állam egyik képviselőjének lakására, napokkal azután, hogy horogkereszteket véstek az ajtajára. A zsidó (és meleg) politikus egyértelműen Trump megválasztásához és Bannon kinevezéséhez kötötte az atrocitást. Az elkövető, egy arizonai férfi, más zsidó személyeknek és intézményeknek is küldött hasonló, antiszemita pamfleteket, amelyek szerint “a hamis vallásoknak el kell tűnniük, ez áll a judaizmusra is.”

Munkatársunktól

Kép: Karlendítés az NPI konferenciáján, fotó: YouTube