Gázkamrával fenyegetőzött a tanár, ha a diákok nem csinálják meg a leckét

A Hertfordshire-i Newberries általános iskola tanárát felmentették állásából.

Az antiszemita tartalmú fenyegetés egy 28 fős osztály előtt hangzott el. A gyerekek közül 11-en zsidók. A 203 diákot oktató iskola Radlettben található. A település 8000 lakosának mintegy negyede zsidó.

A szülők elmondása szerint a következő mondat hangzott el: „Jobb lesz, ha gyorsan befejezitek a feladatotokat, máskülönben mindnyájatokat a gázkamrába küldelek”. A tanár később bocsánatot kért, és azt állította, hogy csak viccelt, majd megkérte a diákokat, hogy ne beszéljenek az esetről. Ők azonban elmesélték szüleiknek az eseményeket, akik az iskolai Whatsapp-csoportokban tárgyalták meg a felháborító esetet.

Az iskola szóvivője ezek után a következőket nyilatkozta: „Az előző héten tudomásunkra jutott, hogy az iskolánkban dolgozó tanár rasszista megjegyzést tett. Azonnal megtettük a megfelelő lépéseket, és igazgatóink, valamint a vezetőség széles körű vizsgálatot indított. A tanárnő nem tér vissza hozzánk.”

A szülők megelégedéssel tapasztalták, hogy az iskola vezetősége haladéktalanul, az eset kirobbanása napján intézkedett, és azonnal felmentette a tanárt. „Az iskola javára kell írni, hogy kijelentették, késedelem nélkül meg akarják oldani a helyzetet” – mondta egy szülő. Az iskola ezen kívül arra is ígéretet tett, hogy különféle vallások vezetőit hívják majd meg, hogy beszéljenek a gyerekekkel. Arról is biztosították a szülőket, hogy mindent megtesznek azért, hogy elfogadják a sokféleséget.

A bécsi székhelyű Alapvető Jogok Európai Uniós Hivatalának (FRA) kutatása szerint Európai Unióban egyre gyakoribbak az antiszemita incidensek. A legtöbb esetet Németországban, Hollandiában és Belgiumban regisztrálták, míg a legkevesebbet az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban. A szervezet tudományos tanácsadója, Ioannis Dimitrakopoulos elmondta, hogy a növekvő európai antiszemitizmus annak a jelenségnek tudható be, hogy a társadalom egyre inkább intoleránssá válik. „Természetesen van kapcsolat a növekvő jobboldali populizmus és az antiszemitizmus között Európában.”

zsido.com

Forrás: independent

 

  • Küldés emailben