Jom Kipur - Böjt kezdete: 2020-09-27 18:12 - Böjt vége: 2020-09-28 19:15:00

9. 📖 Misna: Kidusin traktátusa

A tengerentúli feleség

 

11. misna

A tengerentúli feleség

Ez a misna az előző folytatása, és egy olyan férfiról szól, aki feleség nélkül utazott egy távoli országba, de feleséggel és gyerekekkel tért vissza.

יא,   אִשָּׁה נָשָׂאתִי בִּמְדִינַת הַיָּם, הֲרֵי הִיא זוֹ, וְאֵלּוּ בָּנֶיהָ – מֵבִיא רְאָיָה עַל הָאִשָּׁה, וְאֵינוֹ צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה עַל הַבָּנִים

  1. §. Egy férfi messzi földre ment, visszajött és azt mondta: „Feleségül vettem egy nőt a tengerentúl, íme, ő az, ezek pedig az ő gyermekei” – ez is olyan esetre vonatkozik, amikor a gyerekek ragaszkodnak az anyjukhoz, mint azt az előző misna kifejtette (Gömárá), bizonyítékkal kell szolgálnia a feleségét illetően megfelelő származását, de nem kell bizonyítékkal szolgálnia a gyermekeket illetően, hogy ők az asszony gyermekei, mivel azok ragaszkodnak az asszonyhoz.

מֵתָה וְאֵלּוּ בָּנֶיהָ – צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה עַל הָאִשָּׁה וְעַל הַבָּנִים

  1. §. Ha viszont a férfi azt mondja: Feleségül vettem egy nőt a tengerentúl, aki később meghalt, és ezek az ő gyermekei”, akkor bizonyítékkal kell szolgálnia a feleségét illetően annak megfelelő származását, és igazolnia kell a gyermekekét is, abban a tekintetben, hogy az az asszony szülte neki őket.
  • Küldés emailben

Fejezetek