Emléknapot tartottak Ángel Sanz Briz tiszteletére

Táblát avattak és fát ültettek a spanyol embermentő emlékére, aki 5200 zsidót mentett meg a vészkorszak alatt.

Ángel Sanz Briz több mint 5200 zsidót mentett meg 1944-ben Budapesten. A zaragozai születésű diplomata éppen 110 éve született és 40 éve hunyt el.

Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere emléktáblát avatott a második világháború idején spanyol védelem alatt álló Pannónia utca 48. szám alatti ház homlokzatán. Az ünnepséget követően újabb fát ültettek a nagykövet kezdeményezésére létrehozott Béke és Egyetértés Ligetébe. A juharfát Kiss László, a III. kerület polgármestere és a spanyol nagykövet közösen ültette el az óbudai Ángel Sanz Briz út elején, a 2015-ben átadott emlékmű mellett.

Az emlékév alkalmából a diplomata szülővárosának egyetemén tudományos konferenciát szerveznek a holokauszt oktatásának metodikájáról, amit október 22-e és 23-a között online rendeznek meg.

A rendezvények apropóján Zaragoza városa felvette a kapcsolatot Budapesttel, hogy megvizsgálják, hogyan fűzhetik szorosabbra a két város közötti szálakat – tették hozzá.

A spanyol nagykövetség minden évben októberben tartja az Ángel Sanz Briz emléknapot, ezzel emlékezve arra, hogy 1966. október 18-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a spanyol diplomatának adományozta Világ Igaza címet.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben