Szombat, Szukkot - Ünnepi gyertyagyújtás időpontja: 2020-10-02 18:02 - Ünnep kimenete: 2020-10-04 19:02:00

Először zárják be a jeruzsálemi nagyzsinagógát a nagyünnepekre

A vírusveszély miatt a teljes őszi ünnepsorozat alatt zárva marad az 1958-ban épült Héjchál Slomó, Jeruzsálem központi zsinagógája. Hasonló esetre még nem volt példa a 850 férfit és 550 nőt befogadó épület fennállása során.

“Bár elképzelhető lett volna, hogy különböző megszorításokkal nyitva tartsuk a zsinagógát, végül az emberek egészsége iráni érzett aggodalmunk miatt a bezárás mellett döntöttünk. Döntésünk elsődleges okai az információhiány, az egymással ellentétes információk terjedése, továbbá a szakértők egymásnak ellentmondó nyilatkozatai voltak. A nagyzsinagóga, hatalmas területe miatt, nem szokványos imaház. Eddig is az előírásokat betartva működtettük, tehát a beléptetésnél hőmérséklet-ellenőrzés volt, csak azok lehettek jelen az istentiszteleteken, akik előre regisztráltak és csökkentettük a résztvevők létszámát. Azonban még e szabályok betartása mellett is veszélynek tesszük ki magunkat. Elég, ha egy ember hibát követ el, vagy nincs tudatában az állapotának és megfertőz másokat. A nagyzsinagóga vezetősége tehát úgy határozott, hogy ezt a kockázatot sem vállalja. Mindannyian egy jobb évért fohászkodunk, és Isten segítségével hamarosan ismét együtt imádkozhatunk, épen és egészségesen, beteljesítve az írás szavát: »A nagy közösség díszére válik a Királynak«”  – áll a vezetőség közleményében.

A most bejelentett, háromhetes zárlat egyébként lehetővé tette volna a nagyzsinagóga működését, akár néhány száz résztvevővel is. Az előírások alapján 25 fős kapszulákban lehet istentiszteletet tartani, amennyiben egy emberre legalább négy m2 alapterület jut. Nagy méretű zsinagógákban több kapszula is működhet egyszerre.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

  • Küldés emailben