Elkapták az argentin főrabbi bántalmazóit?

Az argentin rendőrség szombaton őrizetbe vett két férfit az ország vezető rabbiját, Gabriel Davidovichot érő múlt havi brutális támadással kapcsolatban.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, február végén Davidovichot a házába betörő ismeretlen elkövetők — feleségének jelenlétében — súlyosan összeverték.

A rabbit kritikus állapotban kórházba szállították, ahol ellátták 9 törött bordáját, és összeomlott tüdejét. A betörők, akik pénzt és egyéb értékeket is is elraboltak, állítólag a támadás közben azt kiabálták: „Tudjuk, hogy a zsidó közösség rabbija vagy.”

A rendőrség rajtaütést hajtott végre a gyanúsítottak otthonain, alapos nyomozás és a felvételek kielemzése után. Az akció során megtalálták a támadás során használt autót és az elkövetők ruháit is. Kettő férfit egy több helyi betörésért felelős bűnöző banda vezetőiként azonosították. A vezető rabbi házát célzó betörést alaposan kitervelték, és a támadók tudták a lakók kilétét.

A támadásban a rendőrség szerint heten vettek részt, akik 200 000 argentin pesot, értékes ékszereket és egy haredi-stílusú fekete kalapot.  Vasárnap még nem volt egyértelmű, hogy gyűlölet bűncselekményként vagy egyszerű betörésként kezeli a rendőrség.

Az argentin zsidóság képviselői szerint a támadók kifejezetten a rabbit vették célba a támadással, és nem verték volna meg ennyire, ha nem lettek volna antiszemita motivációik. Izraeli vezetők is határozottan elítélték az incidenst.

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.
zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
 

 

  • Küldés emailben