Elküldték a fenébe az ENSZ-t azok a drúzok, akiket az ENSZ meg akart védeni Izraeltől.

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottsága azzal vádolta meg Izraelt, hogy gazdasági és szociális nehézségeket támaszt a Golán-fennsík drúz lakosságával szemben. A terület legnagyobb drúz települése, Mádzsdál Sámsz polgármestere igazi viccnek nevezte a nyilatkozatot.

Dulán ábu-Száleh közölte: „Nem értem, miről beszélnek, nevetséges az egész… Miért nem ítélik el a szíriai borzalmakat, melyeknek naponta gyermekek tucatjai esnek áldozatul? A Golán-fennsík lakosainak jó életük van.” Ezután hozzátette: „Bár a kabinet nagyobb döntéseinek nem vagyunk részesei, nem érzékelünk diszkriminációt. Éppen ellenkezőleg: mindig értő fülekre találunk.”

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása előtt a Golán-fennsík mintegy húszezer drúz lakosa közül mindössze 1700-an éltek azzal a lehetőséggel, hogy izraeli állampolgárrá váljanak. Azóta több százan jelentkeztek már. A terület drúz lakossága – ellentétben az Izraelben más helyeken lakó drúzokkal – nagymértékben igyekszik távol tartani magát a politikai állásfoglalástól, és nagyon kevesen vonulnak be a hadseregbe. A polgárháború kirobbanása óta ez a szám is emelkedik.

A Golánon lakó drúzok nagyon ritkán keverednek összetűzésbe az izraeliekkel, közösségeik számos kirándulóhelyen nyitottak és üzemeltetnek szállodákat, éttermeket. Bár a közösség vezetői hangsúlyozottan szír állampolgárnak tartják magukat, az átlagpolgár nem akarja elhagyni Izraelt: „A szíriai háború nem releváns a számunkra. Vannak, akik támogatják Ásszád elnököt, de hazugság azt mutatni Szíriának, hogy velük vagyunk. Hazudnak, senki nem akarja itt látni Szíriát” – mondta Kárim Bátkis, Mászádá drúz település lakosa.