A Walt Disney híres mesefiguráját 2002-ben tiltották be, miután a hatóságok félreértelmeztek egy náci-ellenes rajzfilmet.

Nem szerepel többé tiltólistán Donald kacsa Oroszországban, miután az orosz hatóságok elismerték, hogy tévesen ítélték meg korábban a mesefigura szereplését egy 73 évvel ezelőtt készített rövidfilmben – olvasható a The Times of Israel honlapján.

A nyolc perces „Der Fuehrer’s Face” című animációban Donald kacsa egy náci üzem munkásaként bukkan fel, és azt mutatja be, hogy milyen borzasztó a Harmadik Birodalom uralma alatt élni. A történet végén a népszerű figura amerikaiként felébred, és rájön, hogy minden csak egy szörnyű rémálom része volt.

Tekintettel arra, hogy Oroszországban a náci jelképeket 2002-ben betiltották, és a helyi hatóságok feltehetően tévesen értelmezték a film mondanivalóját, 2012-ben azt a kamcsatkai férfit is őrizetbe vették „faji gyűlöletkeltés” vádjával, aki a világhálóra feltöltötte a kifogásolt mesefilmet.

Később az ügyészek felismerték a hibát és a bíróság előtt bevallották, hogy helytelen ítélet született az ügyben. A felülvizsgálat eredményeként a Walt Disney mesefigurája hamarosan lekerülhet a közel 3 700 elemet tartalmazó tiltólistáról és ismét elérhető válik az országban Jack Kinney rendező meséje, amely 1943-ban elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

zsido.com

Donald Duck – Der Fuehrer’s face | eng sub

You have to activate the subtitle first!!Donald Duck working in an amunition factory Nazideutschland.Shows the importance of propaganda even in cartoons for …

 

Kép forrása: Wikipédia