Kínos helyzetbe került az izraeli norvég nagykövetség. Az egyik diplomatájukat szállító autó, izraeli sofőrrel a kormánynál, műkincseket próbált kivinni az országból.

Antik leleteket próbált átcsempészni Izraelből Jordániába a norvég nagykövet izraeli sofőrje. A vámosok 10 kilogramm érmét és egyéb tárgyat fedeztek fel egy kartondobozban, egy rejtett üregben, amit a diplomata Mercedesében alakítottak ki. Még nem becsülték fel a fogás értékét. Issa Nagam sofőrt csempészet miatt letartóztatták, majd a bíróság házi őrizetbe helyezte – írja az israelnationalnews.com.

Amikor lebukott, nem a nagykövet, hanem egy másik magas beosztású norvég diplomata volt vele a kocsiban. A norvég külügy közleményben ismerte el a történteket, amit súlyos helyzetnek minősített. Az izraeli hatóságot engedélyt kértek és kaptak az autó alaposabb átvizsgálására. Norvégia külügyminisztériuma arról is beszámolt, hogy saját hatáskörben is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miként használhatták a diplomáciai védettség alatt álló autót csempészetre.

 Kép: israelnationalnews.com