Címke archívuma: háláchá

📖 Táánit 2. fejezet: A Hajnövesztés és a Messiás

Talmud Táánit 2. fejezet: Melech Misztápér Böchol Jom: A Hajnövesztés És A Messiás A Talmud szövege Táánit 17. lap első oldal közepétől; a második oldalának közepéig. Ugyanez a szöveg egy eltéréssel a Szánhedrin traktátusban is megtalálható, a 22. lap második oldalán. A király és a kohénok jól ápolt külseje תָּנוּ רַבָּנַן: TÁ’ÁNIT 17a-17b Bölcseink azt… Tovább 📖 Táánit 2. fejezet: A Hajnövesztés és a Messiás

Bővebben »

📖 Misne Torá – a zsidó jogtár

A Rámbám (1135-1204) Misne Torá című 14 kötetes műve az egyetlen olyan könyv, amely az egész háláchát magában foglalja, minden területet lefed. Az itt közölt, magyarra fordított részletek a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének szemesztereire jelentek meg.

Bővebben »

Lerombolható-e egy zsinagóga a zsidó jog szerint?

Az Izraeli Rabbinátus jóváhagyta, a Hadügyminisztérium állná a költségeket, Givat Zeev település mégsem akar új zsinagógát a Legfelsőbb Bíróság által lebontásra ítélt régi helyett. David Lau askenázi főrabbi nehéz kérdéssel szembesült egy jó hónapja, miután a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy mivel a zsinagóga egy arab magántulajdonú telken épült a jeruzsálemi Givat Zeev negyedeben le… Tovább Lerombolható-e egy zsinagóga a zsidó jog szerint?

Bővebben »