Chábád-központ nyílt Ruandában

25 évvel a közel egymillió áldozatot követelő polgárháború után, Ruanda ma Afrika egyik leggyorsabban fejlődő és legbiztonságosabb állama, mely kedvelt turistacélponttá is vált. A látogatók között nagy számban vannak izraeliek és más országokból érkező zsidók is, így nem csoda, hogy a közelmúltban megnyitott izraeli nagykövetség után a Chábád mozgalom is megjelent a fővárosban, Kigaliban.

“Körülbelül 150 zsidó él a városban. Közülük ötvenen látogatják a programjainkat. Mindenkit megpróbálunk elérni, legyen szó a humanitárius szervezetek munkatársairól, üzletemberektől vagy turistákról” – mondta Chaim Bar Sella rabbi, aki feleségével, Dinával vezeti a Chábád-központot. A házaspár nyolc hónapos gyermekével, Shneur Zalmannal érkezett Kigaliba.

Bar Selláék történelmet is írnak: ők nyitották meg Ruanda első zsinagógáját, és Chaim lett Ruanda első állandó rabbija.

A helyi lakosokon felül a Tel-Avivból heti háromszor érkező, közvetlen repülőjárattal hetente több száz izraeli is Kigaliba látogat. Az utazókat általában a különleges szépségű természet és a szervezett szafarik vonzzák Ruandába, amely az egyetlen olyan ország a világon, ahol szabadon élnek hegyvidéki gorillák.

“Az egyik feladatunk az, hogy kóser étkezést és minden egyéb, zsidósággal összefüggő szolgáltatást nyújtsunk az ide érkező zsidóknak. Remélhetőleg hamarosan a vallásos zsidó turizmus is felfedezi magának ezt a vidéket” – mondta a rabbi.

A brutális tutszi-hutu mészárlások emléke miatt sokan nyomasztó helyként gondolnak Ruandára, de az elmúlt negyed évszázadban sikerült egy békés és biztonságos országot felépíteni, mely példaértékű fejlődést produkál. “Sok ide látogató izraeli keresi a választ arra, hogy miként lehetséges begyógyítani a 25 évvel ezelőtti szörnyű sebeket. A levegőben még mindig érezhető a trauma” – mondta a rabbi.

A Bar Sella házaspárt a Chábád Közép-Afrikáért felelős igazgatója, a Kongói Demokratikus Köztársaság rabbijaként is szolgáló Shlomo Bentolila invitálta Kigaliba. “A ruandai Chábád-központ megnyitásával Afrika újabb fontos turista célpontja gazdagodott lubavicsi küldöttekkel” – jelentette ki. A közép-afrikai régióban most már kilenc városban működik Chábád kirendeltség.

A házaspár érkezését az izraeli nagykövet, Ron Ádám is meleg szavakkal üdvözölte: “Miután megnyílt a nagykövetség Kigaliban, az első dolgom az volt, hogy megkérjem Bentolila rabbit, hogy nyisson Chábád-központot a városban. Nagyon örülök, hogy Chaim és Dina ide költöztek. Már most egy csapatot alkotunk”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

  • Küldés emailben