Befejeződött a Holokauszt Múzeum kialakítása Szlovákiában

Megnyitották szeredi (Sered) múzeum állandó kiállításának új egységét, amely a 2. barakk nevet viseli.

Az új tárlatrész a Szlovákia területén lévő gettókat és táborokat mutatja be, azon belül külön foglalkozik az úgynevezett 6. munkazászlóaljba besorolt zsidókkal. Az új tárlatrész a 2016-ban megnyitott állandó kiállítás befejező szakasza.

A szeredi Holokauszt Múzeumot a második világháború idején ugyanott működő munkatábor helyszínén hozták létre. A múzeum az egykori tábor öt épületében működik, ezeket 2009-ben kezdték el felújítani. Az állandó tárlat anyagának nagy részét korabeli dokumentumok, fotók és más olyan kiállítási tárgyak képezik, amelyek összefüggenek a zsidók szlovákiai üldöztetésével. A kiállított anyagok között egy marhavagon is látható, amellyel zsidókat deportáltak Auschwitzba.

Az intézmény tájékoztatása szerint az állandó tárlatot izraeli szakértők és vezető szlovák történészek közreműködésével, valamit a tábort annak működése idején megjárt túlélők segítségével állították össze. A szeredi Holokauszt Múzeum állandó tárlatának befejezésére a kormány vállalt garanciát.

A szeredi Holokauszt Múzeum létrehozására irányuló 7,5 millió eurós projektet a kulturális minisztérium és a pénzügyminisztérium finanszírozta, részben európai uniós forrásokból. Ez az első ilyen intézmény Szlovákiában.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben