Az ortodox zsidók 83 százaléka Trumpot támogatja Amerikában

A demokrata Joe Bidenre csak 13 százalékuk adja a voksát, 4% pedig még nem hozott döntést.

Az Ami Magazin által megrendelt közvélemény kutatás eredményei szerint az ortodox zsidók jelentős többsége Donald Trump újraválasztását szeretné a közelgő választáson. 76%-uk véli úgy, hogy az amerikai sajtó nem bánik igazságosan az elnökkel. A felmérés során ezer ember véleményét kérdezték. A vallásos zsidók általában nagyra értékelik mind Trump kiállását Izrael mellett, mind pedig az általa képviselt konzervatív és piacpárti értékrendet. A szimpátiát tovább növeli, hogy az elnök egyik lánya, Ivanka férjhez menetele előtt egy ortodox bét din (vallási bíróság) előtt betért a zsidó vallásba, így Trumpnak vallásos zsidó unokái is vannak.

A teljes amerikai zsidóságot vizsgáló, a Pew Research intézet által készített kutatás azonban, melynek során több mint tízezer embert kerestek meg, ettől igen eltérő eredményre jutott. Felmérésük szerint Trump az amerikai zsidók csupán 27 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg Bident 70%-uk választaná annak ellenére, hogy a Demokrata Pártban az utóbbi években nagyon megerősödött az Izrael-ellenes és gyakran antiszemita radikális baloldali irányzat.

Izraelben Trump kerülne ki győztesen a megmérettetésből, mert a megkérdezettek 63.3%-a őt támogatná, Bident pedig csupán 18.8%. Az izraeliek 87.8 százaléka érdeklődéssel figyeli az amerikai elnökválasztást, és csak egytizedük nyilatkozott úgy, hogy a zsidó állam szempontjából nem lényeges, hogy ki lesz az Egyesült Államok soron következő elnöke. A Palesztin Hatóság miniszterelnöke valóságos csapásnak tartaná, ha Trumpot újraválasztanák.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben