Az árva fiú, akit Trump, Netanjahu és az indiai miniszterelnök is felköszöntött

Mose Holtzberg a mumbai-i Chábád központ elleni terrortámadásban veszítette el szüleit, pontosan 11 évvel ezelőtt. Néhány napja betöltötte 13. életévét, azaz bár micva lett, és így életében először hívták fel a szombaton a Tórához az izraeli Afulában, ahol nagyszüleivel él.

 

Az ezt követő napon hatalmas ünnepségre került sor Kfár Chábádban, melyen barátok, rokonok és egyéb ismerősök vettek részt. Jelen volt természetesen Mose egykori gondozónője is, aki megmentette a kisfiú életét a merénylet napján. Miután az elárvult Mosét Izraelbe költöztették a nagyszülei, az indiai gondozónő, Sandra Samuel nagyszerű és bátor tette elismeréseképpen, izraeli állampolgárságot kapott, hogy továbbra is a gyermek közelében lehessen.

Az ünnepség során Mose elmondta azt a hagyományos hászid beszédet, melyet a Chábádban tartott bár micvákon szokás elmondani. A fiút és a két büszke nagypapát az ünneplő tömeg emelte a vállára. A tánchoz való zenét Szimchá Friedman szolgáltatta, de felléptek olyan hírességek is, mint Jisás Ribo és Ávráhám Fried. A vidámság mellett persze szomorúság is akadt, hiszen a fiú szülei nem lehettek jelen ezen az eseményen. Az egybegyűlteknek egy felvételt mutattak be, melyen Mose szülei sírjánál imádkozik a jeruzsálemi Olajfák hegyén, és megígéri, hogy mindig az ő nyomdokaikon fog járni.

Gavriel Holtzberg rabbi és felesége, Rivka a Nariman Chábád központban veszették életüket négy vendégükkel együtt abban a merényletben, mely 2008. november 26-án söpört végig az indiai nagyvároson. A muszlim támadók városszerte összesen több, mint 170 embert öltek meg. A Chábád központot Jiszráel Kozlovsky rabbi és felesége, Chájá hozta helyre és nyitotta meg 6 évvel a merénylet után, 2014-ben, elődeik emlékére.

Gavriel és Rivki Holtzberg

Gavriel és Rivki Holtzberg

Bár a rokonok igyekeztek a lehető legcsaládiasabb módon megtartani az eseményt, egyben kéréssel is fordultak a nagyközönséghez. Arra kérték azokat, akik a mészárlás után a Gabi, vagy a Rivki nevet adták gyermeküknek, hogy küldjenek róluk képeket és történeteket. A tervek szerint nagy kötetbe gyűjtve adják majd át ezeket Mosénak. „A szervezők nagyon hálásak a résztvevők együttműködéséért, és sok örömöt és boldogságot kívánnak mindenkinek” – állt a család bejelentésében.

Moséra kicsi korától nagyobb figyelem irányult, mint általában a vele egyidős gyerekekre, ami szülei közismert halálának és saját, drámai megmenekülésének köszönhető. A tragédia után a kétéves Mose anyai nagyszüleihez került. Simon Rosenberg rabbi és felesége, Jehudit Afulán nevelik unokájukat. Az ünnepség alkalmából természetesen csatlakoztak hozzájuk az apai nagyszülők is, Nachman Holtzberg rabbi és felesége, Freida, akik New Yorkban élnek. A fiú legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor januárban a merénylet óta először járt Mumbaiban, Binjámin Netánjáhu miniszterelnök kíséretében, hogy részt vegyen a szülei emlékének szentelt emlékmű átadó ünnepségén. Modi elnök korábban is találkozott már a fiúval, 2017-es izraeli látogatása alkalmával.

A bár micva ünnepség alkalmából Narendra Modi indiai miniszterelnök levélben gratulált a fiúnak: „Most, hogy elérkeztél ehhez a fontos fordulóponthoz, és elhagyod életed egyik jelentős mérföldkövét, Sandra [Samuel, a gondozónő] bátorsága és az indiai nép imádságai továbbra is hosszú, egészséges és sikeres élet áldását küldik neked”. A fiú az indiai miniszterelnök mellett az izraeli miniszterelnöktől és Donald Trump amerikai elnöktől is kapott üdvözleteket.

Mindemellett Mose egy tipikus Chábád hászid fiatal mindennapjait éli Izraelben. Napjait a Tóra, a Talmud, a háláchá (zsidó jog) és a hászid szövegek, különösképpen a Rebbe, az áldott emlékű Menachem Mendel Schneerson rabbi szövegeinek tanulmányozásával tölti. Emellett rendszeresen részt vesz a jesivája által szervezett programokon, társaival az utcákat járják, hogy inspiráljanak másokat, és hozzásegítsék a zsidókat olyan micvák megtartásához, mint például a tfilin feltevése.

Mose, akárcsak kortársai, az elmúlt egy évvel komoly felkészüléssel töltötte. A Chábád szokás szerint fejből megtanult egy hászid fejtegetést, melyet a bár micváján el kellett mondania. Ez a misztikus szöveg, melyet az ötödik lubavicsi rebbe, Sálom Dovber Schneerson rabbi írt a saját bár micvája alkalmából az 1870-es években, arról beszél, hogy az Örökkévaló bizonyos értelemben megtesz egy micvát minden egyes alkalommal, amikor egy zsidó micvát csinál, például tfilint rak. Szerepel benne az is, hogy míg a zsidók tfilinjében Isten egységét a Smá ima fejezi ki, Isten jelképes tfilinjében a zsidó nép egységének kijelentése szerepel.

Mose a Migdál Háemekben működő Chábád iskolában tanul. Osztálytársait innen szállították busszal a Kfár Chábádban tartott, nagyszabású eseményre. A hatalmas ünnepséget egyébként egy további is követte a következő napon, amikor a Siratófal előtti téren gyülekeztek össze, énekeltek és táncoltak a családtagok és a barátok.

Úgy tűnik, bár apját nemigen ismerhette, Mose az ő természetét örökölte. Rengeteget tanul és sorra nyeri a versenyeket. „A zsinagógában látom, hogy milyen jó magaviseletű és szépen nevelt gyerek” – mondta Eliav Benattar rabbi, aki a Jezréel-völgyben működő Chábád központ társigazgatója. Benattar rabbi feleségével, Dvorával Afulában lakik. „Látni lehet rajta, hogy sokat örökölt áldott emlékű szüleitől.”

 

zsido.com

 

Forrás: chabad.org

  • Küldés emailben