A zsidók elleni gyűlölet az Egyesült Államokban a ’30-as évek óta nem volt olyan magas szinten, mint napjainkban – állítja a zsidók elleni támadásokat már több mint 100 éve monitorozó és a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő Anti-Defamation League (ADL).

Jonathan Greenblatt a szervezet egyik vezetője a legutóbbi New York-i konferenciájukon elmondta: a szélsőjobboldalon és a szélsőbaloldalon is érzékelhetően növekszik az antiszemitizmus. Jellemző manapság például Izrael államot népirtással vádolni. Az elnökválasztási kampánnyal kapcsolatban Greenblatt felemlegette Donald Trump egyik főtanácsadóját Steve Bannont, akinek ellentmondásos megnyilvánulásaival mi is részletesen foglalkoztunk.

Jonathan Greenblatt arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyűlöletnek ez a hulláma más kissebségeket is érint – olvasható a jta.org cikkében. A zsidó Greenblatt kijelentette: ha Trump valóban listázni akarja az Egyesült Államokban élő muszlimokat, akkor ő maga muszlimként fogja regisztráltatni magát. „Mi zsidók mindenki másnál jobban tudjuk, mit jelent, ha egy csoportot célzottan vesznek nyilvántartásba” – monda az ADL vezető.

Friss hírek szerint Reince Priebus kategorikusan kizárta, hogy szó lenne a muszlim vallású emberek regisztrációjáról és megfigyelésükről, sem a külföldiekéről, sem pedig a muszlim vallású amerikaiakéról. A Republikánus Párt volt elnöke kijelentette: „Nem ítélünk el egy egész vallást. A valóság az, hogy megpróbáljuk feltérképezni a problémákat, és mindaddig, amíg nem dolgozzuk ki a határra érkező, az Egyesült Államokba beutazni szándékozók hatékony ellenőrzését, addig bizonyos térségekből átmenetileg felfüggesztjük a beutazást az Egyesült Államokba”.

Kép: jta.org

 

Megszakítás