A virtuális térbe költözik a Birthright/Taglit program

A koronavírus-járvány miatt a zsidó származású fiataloknak ingyenes izraeli körutakat kínáló Birthright/Taglit program is törölni kényszerült minden rendezvényét március közepe óta. Mivel nem lehet tudni, hogy mikor és milyen feltételekkel indul be újra az izraeli beutazó turizmus, a szervezet úgy döntött, hogy online élményeket kínál az érdeklődőknek.

 “Ezen a nyáron is több tízezer zsidó fiatal szerette volna Izraelben tölteni a szünidőt. A megváltozott helyzet miatt az internet segítségével próbálunk színvonalas programokat kínálni mind az újonnan jelentkezőknek, mind a korábbi résztvevőinknek. Március közepe óta 4.4 millió emberrel vettük fel a kapcsolatot a világ minden részén. Most rendkívül fejlett technológiát felhasználó, virtuális izraeli utazást kínálunk minden érdeklődőnek, családtagjaiknak és barátaiknak egyaránt” – mondta Noa Bauer, a szervezet marketingigazgatója.

A múlt héten indult, “Válaszd ki a saját kalandodat” elnevezésű interaktív program során a résztvevők maguk határozzák meg, hogy melyik izraeli helyszínre kívánnak ellátogatni, méghozzá valós időben. Fel lehet mászni a Maszadára, el lehet mondani egy fohászt a jeruzsálemi Siratófalnál, be lehet térni egy tel-avivi vegán bisztróba, lehet lebegni a Holt-tengeren, vagy szörfözni valamelyik tengerparton. A helyszíneken túravezető és helyi lakosok segítik a tájékozódást. A látogatások egyenként 8-10 percet vesznek igénybe és bármennyi helyszínre el lehet látogatni egymás után.

A virtuális program fejlesztői számára motivációt jelentett a Brandeis Egyetem Modern Zsidó Tudományok tanszéke által, Len Saxe professzor vezetésével készített tanulmány, mely a Birthright útra jelentkezett, de a járvány miatt otthonmaradásra kényszerült fiatalokkal foglalkozott. Ebből kiderült, hogy az út elmaradása a megkérdezettek nagy részénél jelentős érzelmi törést okozott. Több mint 20 százalékuk magányról és emocionális nehézségekről számolt be. A válaszadók egyharmada úgy nyilatkozott, hogy nagy érdeklődéssel fogadna bármilyen zsidó témájú, virtuális programot. Az utazásról lemaradtak 18%-a mondta azt, hogy ha rajta múlna, azonnal repülőre szállna Izrael felé.

“A virtuális utazás mindenki számára elérhető, aki kíváncsi Izraelre, legyen szó történelmi helyszínekről vagy a legújabb izraeli innovációkról. Ezzel együtt folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél hamarabb a helyzetnek megfelelő, biztonságos, valódi utazást tudjunk nyújtani. Ez tovább erősítené Izrael és a diaszpóra kapcsolatát, továbbá nagy segítséget jelentene a nehéz helyzetbe került izraeli turizmus számára is” – mondta Bauer.

A Birthright/Taglit napjainkra a világ legnagyobb oktatási turizmussal foglalkozó szervezetévé vált, mely alapítása óta összesen 750 000 résztvevőt vitt már el egy-egy tíznapos izraeli körútra. A szervezők a 18 és 32 év között, zsidó származású fiatalok részére díjmentesen kínálják programjaikat. Magyarországról is számos csoport indult útnak az elmúlt években, többek között a Chábád mozgalom közreműködésével is.

Az interaktív online programok erre a linkre kattintva érhetők el.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben