A szombat még az Iron Maiden koncertnél is fontosabb

A heavy metal zenekar ortodox zsidó rajongói levélben kérik a tel-avivi koncert időpontjának megváltoztatását.

A világ egyik legnépszerűbb heavy metal együttese, a 45 éves fennállását ünneplő brit Iron Maiden elutasította a BDS-mozgalom követelését, így a májusban induló “Legacy of the Beast 2020” elnevezésű koncertturné állomásai között Izrael is szerepel.

A máig népszerű csapat 1995-ben járt utoljára a zsidó államban, ráadásul pont abban az időszakban, amikor az ikonikus frontember, Bruce Dickinson éppen szólókarrierjét egyengette, ezért nem tartott velük.

“Tel-Aviv sem különbözik a többi koncerthelyszíntől, ott is azt a show-t adjuk majd elő, melynek során az Iron Maiden világát mutatjuk be. (…) Izgatottan térünk vissza Izraelbe” – mondta Steve Harris basszusgitáros, a zenekar alapítója.

Idáig minden remekül hangzik, és Izraelben kitörő örömmel fogadták az Iron Maiden bejelentését. A zsidó hagyományokhoz ragaszkodó rajongókat azonban hideg zuhanyként érte a felismerés, hogy a tel-avivi koncertet szombaton tartják, ráadásul éppen a sávuot ünnepét követő napon. Aki esetleg úgy tervezte, hogy a sábátot Tel-Avivban tölti barátoknál vagy családtagoknál, annak már csütörtök délután be kell jelentkeznie vendéglátóihoz, hiszen csütörtök este már a tóraadást ünnepeljük, majd rögtön a szombatot. Ráadásul azzal is számolniuk kell, hogy csak a színpadtól távolról figyelhetik a koncertet, hiszen a tömeg legnagyobb része már a szombat kimenetele előtt megjelenik majd a helyszínen.

Vallásos rajongók egy csoportja úgy döntött, hogy megpróbálják egy petíció segítségével a dátum megváltoztatására bírni a szervezőket. Aviva Fort, a kiáltvány megfogalmazója rámutatott arra, hogy az izraeli koncertszervezők tévesen azt feltételezik, hogy az efféle zene iránt csak a szekuláris izraeliek érdeklődnek, miközben a valóságban ez nem így van.

“Izraelben egyre több olyan vallásos ember él, aki külföldön született. A koncertszervezőknek és az izraeli társadalomnak szembe kell néznie a realitással: az országba bevándorolt, vagy itt tanuló, szombattartó zsidók más kultúrát képviselnek, mint ami az izraeli vallásos társadalomban megszokott. Figyelmen kívül hagyni ezt a jelentős piaci szegmenst téves üzletstratégia” – mondta Aviva.

A petíció szövege így hangzik:

Kedves Iron Maiden, koncertszervezők és bárki, aki ezt a szörnyű döntést hozta!

Ortodox zsidók vagyunk és egyben az Iron Maiden rajongói is. Eleinte rendkívüli örömmel fogadtuk a hírt, hogy 25 év után ismét Izraelben adtok koncertet. Azután rádöbbentünk, hogy szombat este lesz a nagy esemény.

Bizonyára tudjátok, hogy mi az a sábát, és hogy ezen a napon a zsidó népnek tartózkodnia kell mindennemű munkától, a pénteki naplementétől szombat estig, a csillagok feljöveteléig.

Vallásos zsidóként két problémával kell szembenéznünk:

A közösség vonatkozásában az a fájdalmunk, hogy több ezer hittestvérünk szegi meg a szombatot miattatok. Ez biztosan nem hoz szerencsét nektek. Tudjuk, hogy Nicko [a dobos] vallásos ember, és biztosak vagyunk benne, hogy ő sem akarná a szombat ilyen mértékű megszentségtelenítését a nagyszerű zenekarotok nevében, mely önmagában az isteni kreativitás egyik rendkívüli megtestesülése.

Személyes vonatkozásban az a problémánk, hogy a legtöbbünk nem tud majd részt venni a koncerten, annak időpontja és helyszíne miatt.

Nagyon kérjük, hogy Isten és a zsidó nép érdekében találjatok egy olyan napot a koncertre, mely nem vet fel ilyen problémákat. Kérjük, ne akadályozzátok meg oly sok ember számára, hogy részt vegyen ezen a régóta várt eseményen!

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

  • Küldés emailben