A rabbi emlékére rekord számban adományoznak vesét Izraelben

Ávráhám Jesájáhu Haber rabbi még áprilisban hunyt el koronavírus fertőzés következtében. Ezután donorok tucatjai jelentkeztek az általa alapított alapítványnál, akik mind az ő emlékére adományoztak vesét és ezzel életet az arra rászorulóknak.

Haber rabbi mindössze 55 éves volt, amikor elragadta a betegség. A halála óta eltelt néhány hónapban rekordszámú vesedonor jelentkezett, és a Mátnát Chájim alapítvány közvetítésével összesen 57 transzplantáció történt, a legtöbb, amennyi ilyen rövid idő alatt az intézmény életében eddig előfordult (január és április között 37 adományozás történt az alapítványon keresztül). „Azok, akik korábban gondolkoztak az adományozáson, most az ő [Haber rabbi] emlékére adományoztak” – mondta özvegye, a társalapító Ráchel Haber. Az „Élet ajándéka” nevet viselő alapítvány központja Jeruzsálemben található. 2009 februárjában történt indulása óta eddig összesen 854 veseadományozásban játszott közvetítő szerepet.

„Együtt indítottuk el a Mátnát Chájimot, és saját gyerekünkként neveltük fel” – mondta az asszony. – „A férjem nem hagyott hátra végrendeletet, de tudom, hogy azt akarta, hogy folytassam tovább álma beteljesítését: legyenek még rövidebbek a transzplantációra várakozók listái, és találjunk még több adományozót. Azt akarta, hogy a vese egészségére vonatkozó tudatosság az egész izraeli társadalomban nagyobb legyen, ne csupán a vallásosak között.”

A Mátnát Chájim szorosan együttműködik izraeli kórházakkal, és támogató-segítő rendszerként működik a donorok és a transzplantációra várók között. Az alapítvány mind az öt izraeli vesetranszplantációs központtal koordinálja az adományozásokat. Ez a fajta szervezettség és kiterjedt működés az egész világ előtt példaként szolgál, mondják a szakemberek.

Az alapítvány többek között keretet biztosít, és támogatja mind az adományozókat, mind pedig a transzplantációra várókat a folyamat előtt és után. Segítenek például a bürokratikus feladatok lebonyolításában, fenntartják a kapcsolatot a résztvevőkkel az átültetés után is, felhívják a figyelmüket a különféle jogokra, segítenek az orvos zsargon értelmezésében.

 Adományozók

„Egy évtizeddel ezelőttig mindazoknak, akiknek átültetésre volt szüksége, külföldi államokhoz kellett fordulniuk, olyan helyekhez, ahol a szervkereskedelem igen elterjedt.” – mondta Éjtán Mor professzor, a Seba-Tel Hásomer Egészségügyi Centrum transzplantációs osztályának vezetője. „A Mátnát Chájim tevékenysége gyakorlatilag megszüntette ezt a jelenséget, és mindeddig több mint 850 átültetésben játszott szerepet – ilyen arányú sikerre az egész világon nincs más példa.” A professzor azt is elmondta, hogy a nyugati világban ez a fajta altruisztikus adományozás nagyon ritka, az élő donoroktól származó adományok maximum 1-10 százalékát teszi csupán ki.

Dr. Walter Wasser, a haifa Rámbám Kórház, valamint a Bnéj Brák-i ultraortodox Máájánéj Hájesuá Egészségügyi Központ nefrológusa szerint nincs még egy olyan szervezet, mint a Mátnát Chájim: „Ellentétben a kórházakkal, ahol dolgozom, a Mátnát Chájim a közösségben is működik – felhívják a figyelmet a veseadományozásra, és aktívan keresik és vonják be a donorokat, akik altruisztikus módon adományoznak. Az utolsó, amit egy vesebeteg szeretne, az az, hogy neki kelljen kampányolnia egy veséért. A kórházak pedig nem teszik ezt meg helyettük. A Mátnát Chájim igen. A tények magukért beszélnek.”

Judy Singer, a Mátnát Chájim alelnöke azt mondta, hogy a rabbi halála ellenére teljes erővel folytatják a munkát. Elmondása szerint a szomorú esemény óta eltelt időben 300 százalékos emelkedést mutat azoknak a száma, akik jelentkeztek náluk azzal, hogy szeretnék megkezdeni az adományozási folyamatot. „Új munkatársakat kell felvennünk, hogy elegen legyenek a telefonhívásokhoz. Adománygyűjtő kampányt is folytattunk, melynek köszönhetően 1 millió sékelt [86 millió forint] gyűjtöttünk össze” – mondta Singer, és így folytatta: „Izrael az altruisztikus veseadományozás első számú országa lett. Ez azt jelenti, hogy olyannak adományoznak, akit nem ismernek. A Mátnát Chájim közösségen alapuló altruisztikus modellje különösen jól alkalmazható Izraelben, ahol él az »egy nagy család vagyunk« érzés. Ez a modell alkalmas arra, hogy hidat építsen az izraeli társadalom különböző szegmensei között, eltörölve a határokat a vallási irányzatok és a vallások között.”

Az asszony azt is elmondta, hogy a szervezet gazdasági értékkel is bír, mivel viszonylag kevés pénzért ment meg életeket. „Minden egyes veseadományozás 300 ezer sékelt [26 millió forint] takarít meg évente. Ha tíz, vagy húsz évig kitart, akkor az 3 millió megtakarított sékelt jelent. A Mátnát Chájim a filantrópok számára is nagyon jó befektetési lehetőséget kínál – olyan adománygyűjtő szervezet vagyunk, aki az összegyűjtött pénzből dolláronként a legtöbb életet menti meg.”

A szervezet tagjai valóban nem tétlenkednek a rabbi halála óta sem. Új projekteket indítottak, melyek közül az egyik a korábbi adományozók egészségi állapotát felügyeli. Nekik évente kell vérvizsgálatot végeztetniük, és mostantól a Mátnát Chájim segítséget nyújt számukra abban, hogy pontosan megértsék az eredményeiket, és a lehető legjobban vigyázhassanak az egészségükre. Egy másik új kezdeményezésük abban segíti majd a szervezetet, hogy működésüket elterjesszék a szekuláris, az arab és a kisebbségi közösségekben is Izraelen belül. A Mátnát Chájim eddigi 854 adományozója közül mindeddig összesen negyvenen voltak szekulárisak, mindenki más a vallásos társadalom különböző szegmenseiből került ki. „Nem arról van szó, hogy nem akarnak adni. Egyszerűen nem tudnak rólunk. Ez a mi hibánk, nem használjuk eléggé a médiát” – magyarázta Singer. Most, a járvány következtében fellendült új lehetőségeket kihasználva, Zoomon tartanak tanácsadásokat és egészségügyi tájékoztatókat a folyamat során, valamint WhatsApp csoportot is nyitottak a transzplantáltak számára, akik a járványban magas kockázatú csoportnak minősülnek.

A legtöbb adományozót megelégedéssel tölti el a tudat, hogy életet menthetett, és sokan úgy vélik, hogy ők maguk többet kaptak az adományozás által, mint amennyit adtak. A szervezet honlapja itt érhető el, a héber mellett angol, orosz és francia nyelven.

zsido.com

Forrás: TOI

  • Küldés emailben