A jemeni lázadók kifosztották a helyi zsidókat

A siíta milícia zsidómentessé akarja tenni az országot.

Egy egyiptomi lap beszámolója szerint az Irán által támogatott lázadók letartóztatták a Kharif megyében élő zsidókat, és arra kötelezték őket, hogy adják el földjeiket, házaikat és minden tulajdonukat a huti milícia vezetőinek. A lázadók célja, hogy a maradék zsidóság is végleg elhagyja Jement. A hutik uralma alá került zsidókat eddig is számos atrocitás érte, elvágták a víz- és villanyvezetékeiket, valamint kijárási tilalmat vezettek be a számukra.

A jemeni zsidóság az egyik legősibb diaszpórabeli közösség. Legalább 2500 éve élnek ezen a földön, bár egyes legendák szerint még korábban, Salamon király idején érkeztek az országba. A Rámbám (Maimonidész) a XII. században kiterjedt levelezést folytatott jemeni zsidókkal, és ezek az iratok nagy létszámú, komoly intézményhálózattal rendelkező közösségről tanúskodnak. A sokáig viszonylag elszigetelten élő jemeni zsidókat különleges, egyedi kultúra és szokásrendszer jellemzi, mely számos helyen eltér a világ más területén élő zsidókétól.

A polgári időszámítás szerinti első évszázadokban Jemenben a Himjarita királyság uralkodott, melynek királya zsidó vallású volt. A XIX. század végén mintegy hatvanezer zsidó élt Jemenben a nagyobb városokban, illetve sok száz faluban szétszóródva. Ellentétben a legtöbb, muszlim országban élő zsidó közösséggel, ahonnan csak Izrael Állam megalakulása után vándoroltak ki nagy tömegek Izraelbe, a jemeni zsidók már a tizenkilencedik század végétől, a cionizmus első éveiben is nagy számban érkeztek a Szentföldre.

Izraelben ma több tízezer főt számláló jemeni közösség él. Számos jemeni zsinagóga épült, melyekben szigorúan őrzik a minden más zsidó közösségtől eltérő liturgiájukat. Az újonnan megalakult Izrael Állam egyik első nagy akciója volt a „Sasok szárnyán”, más néven „Varázsszőnyeg“ művelet, melynek során mintegy 47 ezer zsidót mentettek ki repülőgéppel Jemenből, 1500-at Ádenből, illetve még ötszázat Eritreából és Dzsibutiból.

A Jemenben maradt zsidók exodusa évtizedek óta tart. 2008-ban még ötszázan voltak, de rabbijuk, Mose Jichje ál-Náhári meggyilkolása után sokan elhagyták az országot. A rabbira a raidai piacon emelt fegyvert egy volt vadászpilóta, és azt követelte, hogy azonnal tegyen hitet az iszlám mellett. A rabbi erre nem volt hajlandó, mire támadója agyonlőtte. 2013-ra már csak mintegy 250 zsidó élt Jemenben.

Az utóbbi években Izrael mellett a szatmári hászid közösség is segített a jemeni zsidók kimenekítésében, bár ők – ideológiai okokból – New Yorkba költöztették őket. Napjainkban mindössze száz főre becsülik a Jemenben élő zsidó számát. Idén áprilisban a jemeni információs miniszter, Moammer al-Irjani azt közölte, hogy a kormány semmit sem tud a huti lázadók kezére került területen élő zsidók sorsáról, de annyi bizonyos, hogy a siíta milíciák etnikai tisztogatásba kezdtek, és céljuk az összes nem-siíta közösség felszámolása.

A mostani incidensek miatt hamarosan végleg megszűnik az ősi zsidó közösség az országban.

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben