A cseh parlament antiszemitizmusnak nyilvánította Izrael Állam bojkottját

A cseh törvényhozás az antiszemitizmus egyik formájaként határozza meg a zsidó állam elleni bojkottot hirdető BDS-mozgalom tevékenységét. A prágai parlament alsóháza az Európában egyre nagyobb mértékű antiszemitizmusra adott válaszként fogadta el az egyelőre nem kötelező erejű határozatot.

Az állásfoglalás elítéli “az antiszemitizmus minden megnyilvánulását, irányuljon az egyének, vallási intézmények, szervezetek vagy Izrael Állam ellen, beleértve a holokauszt tagadását is”, továbbá visszautasítja “Izrael Állam létezési és önvédelmi jogának megkérdőjelezését” és elítéli “azon csoportokat, melyek támogatják az Izrael, az izraeli állampolgárok, termékek és szolgáltatások elleni bojkottot”.

A határozat megtiltja, hogy a cseh kormány anyagi segítséget nyújtson az ilyen szervezeteknek, valamint rögzíti, hogy Csehország kötelessége védelmet nyújtani az antiszemitizmus áldozatainak.

Az állásfoglalást a Kereszténydemokrata Párt nyújtotta be a képviselő testületnek. “Szilárd meggyőződésem, hogy a Közel-Keleten Izrael a stratégiai partnerünk és a szövetségesünk. Ez a határozat a mi válaszunk az európai antiszemitizmus folyamatos erősödésére, mely egyértelmű állásfoglalásra késztet bennünket” – jelentette ki Jan Bartošek frakcióvezető.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter örömmel fogadta a cseh parlament lépését: “Üdvözlöm a cseh képviselőház e fontos, az antiszemitizmus minden formáját elítélő határozatának elfogadását. Köszönetemet szeretném kifejezni cseh barátaink számára. Lépésük hűen kifejezi az országaink között fennálló, igaz barátságot. Remélhetőleg más parlamentek is követik majd ezt a példát.”

Néhány hónappal ezelőtt a német parlament fogadott el hasonló állásfoglalást.

zsido.com

Forrás: CBN

 

 

  • Küldés emailben