84 évvel az arab pogrom után ismét megszólalt a sófár Kfár Siloáchban

Az 1936-ban lerombolt “jemeni faluban” tartottak istentiszteletet a jeruzsálemi Templom-heggyel szemben fekvő, ősi Kfár Hásiloách negyedben. A jemeni rítus szerinti imádkozás során ismét megszólalt a ros hásáná, az zsidó újév közeledtére emlékeztető, kosszarvból készült kürt, a sófár.

A Kidron-völgy felett, az Olajfák-hegyének lejtőin fekvő negyedben több tízezer arab lakos között él néhány száz zsidó, igen nehéz biztonsági körülmények között.

“Leírhatatlan izgalom lett úrrá rajtunk. Néhány nappal ros hásáná előtt és több mint nyolc évtizeddel az utolsó, itt felhangzott sófárhangok után, ismét itt imádkozunk. Jelentős nap ez az egész nemzet számára. Ahogy az Írásban áll: “És visszatértek a fiak a határaikba” – mondta Dr. Ráchel Jedid, a jemeni zsidó bevándorlók által alapított Áále Betámár elnevezésű szervezet vezetője.

Az eseményen megjelent Áriel Kallner parlamenti képviselő (Likud), aki a következőt mondta: “Megtiszteltetés volt részt venni ezen az imán Kfár Hásiloáchban, mely a zsidó nép és Jeruzsálem közötti örök kötelékre emlékeztetett. Az itt fennállt jemeni közösséget 1882-ben alapították Jemenből bevándorolt zsidók, de 1936-ban mindannyiukat elűzték az arab felkelés során”.

Az arabul Szilwánnak nevezett lakónegyedben uralkodó állapotokra reflektálva Kallner hozzátette: “Fontos feladatunk, hogy növeljük e térség biztonságát. Elfogadhatatlan állapot, hogy a saját hazánkban legyen olyan terület, ahol zsidók csak biztonsági kísérettel közlekedhetnek”.

Egy másik jelenlévő parlamenti képviselő, a szintén a Likud soraiban ülő Osznát Mark így fogalmazott: “A ros hásánát megelőző imák központi témája a megbocsájtás. Az, hogy mindez ellenséges arab környezetben hangzott el, valódi zsidó üzenetet hordoz magában”.

“Több mint nyolcvan évvel azután, hogy a brit erők evakuálták az itt élő zsidókat, ismét feltámadt a zsidó élet Kfár Hásiloáchban, ahol a legutóbb 1882-ben telepedtek le Jemenből érkezett zsidók. Most új zsidó közösség épül itt, és az ima szavai ismét betöltik az utcákat” – tette hozzá Keti Sitrit képviselő.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

  • Küldés emailben