Lottóbevételek segítik a helyi zsidóság 250 éves történetének feldolgozását.

Nagy-Britanniában a nemzeti lottóból befolyó pénzből intézményesítetten támogatnak kulturális célokat, így most több mint 54 ezer fontot ítéltek meg a Jewish History Association of South Wales nevű szervezetnek – olvasható a jpost.com cikkében.

Dél-Walesben feltételezhetően 1750-től élnek zsidók, első településüket a szájhagyomány szerint Swansea-ban hozták létre. Mivel a zsidók száma napjainkban is csökken, ezért a szervezet szerint rendkívül fontos a történetük rögzítése, mielőtt az végleg elveszik. Ezt minél inkább digitális formában akarják megvalósítani, hogy egyre szélesebb körben legyen elérhető. Felfrissítik a múzeumi anyagaikat is, új interpretációkkal kiegészítve.

A legtöbb zsidó a XIX. században érkezett a vidékre, amikor a szénbányászat felpörgése jelentős gazdasági növekedést hozott. 1852-ben Cardiff zsidó lakossága mindössze 13 családból állt, de ez az 1880-as évekre megváltozott, miután a pogromok elől sok oroszországi zsidó menekült el és telepedett le itt. 5500 zsidó élt a legjobb években a városban – derül ki a cikkből. Az első nagyobb zsinagógát 1875-ben nyitották meg. Az idővel azonban lecsökkent a közösség száma, a fiatalok elvándoroltak a környékről és a gazdasági visszaesés is megtette a hatását.

zsido.com

Kép: jpost.com

Megszakítás