A nyári táborok élete egy külön világ: saját szabályaik, saját dalaik, saját szokásaik vannak, melyekhez minden újabb és újabb turnus hozzáad valamit. Bizonyos szempontból a nyelvük is sajátos tolvajnyelv: belső viccekkel, összekacsintó utalásokkal és hatalmas nevetést gerjesztő titkokkal.

Az ötödik éve működő Alefkids badacsonytomaji nyári táborban sincs ez másként: a Balaton-parti ősfás üdülőben minden évben másfél hétre az EMIH ifjúsági szervezete építi fel saját világát, ami az adott év témája köré épül fel. Ebben az évben Izraelből érkezett ifjúsági vezetők csatlakoztak az Alefkids madricháihoz, és egy olyan világot hoztak létre, ami igazán izgalmas és vonzó a mai gyerekeknek. Az idei tábor témájául a kapcsolatot választották, amit különböző mobiltelefonos applikációk mentén dolgoztak fel a gyerekekkel – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Rapi-Legény Zsuzsannától, aki az Alefkids kétéves ifjúságivezető-képzését, az MKZ-t vezeti.

A tábor életének megszervezése sem egyszerű. Több mint harminc, különböző hátterű, anyanyelvű gyerek, valamint az izraeli és magyar ifjúsági vezetők mindennapjait kell a tábor szervezőinek, Hurwitz Dvora rebbecennek és Rapi-Legény Zsuzsának koordinálnia, és nem utolsó sorban ennyi ember jóllétéről kell gondoskodni. Ez utóbbiban évek óta József Mária, vagyis Marcsi van segítségükre, aki az egész tábor alatt mosolyogva és végtelen türelemmel látott el mindenkit, a gyerekek igénye szerint.

Idén külön korcsoportot alkottak a bár micva illetve bát micva korú gyerekek, akik év közben már összeszokott csapattá váltak. Sőt, idén a tábor alatt bát micvát is tartottak, Slomovitz Roni 12. születésnapjára a családja is Badacsonytomajra utazott, és közösen ünnepelték felnőtté válását.

„Idén újdonság volt, hogy az MKZ végzős növendékei délutánonként önállóan szerveztek programot a gyerekeknek. Ez a gyakorlati képzésük zárása: éles helyzetben kellett kipróbálni magukat, játékot kellett kezdeményezni, figyelmet fenntartani, játékokat készíteni, ahhoz a szükséges anyagokat beszerezni és így tovább. Óriási tempó volt, táborozó gyerekekből hirtelen táboroztató madrichok lettek.”

Megszakítás