A zsidó állam leszerelt katonái bemutatják a látogatóknak, hogyan harcolnak a terroristák ellen a valóságban.

Holt-tenger, Siratófal, Maszadai erőd – ezek azok a közkedvelt turista célpontok, ahova a legtöbb izraeli látogató elmegy utazása során. Ám úgy tűnik, egyre többen kíváncsiak arra a programra is, amit Jeruzsálemtől keletre, Efratban tartanak a Caliber 3 nevű csoport tagjai. A leszerelt katonákból álló alakulat tagjai ugyanis interaktív foglalkozásokon mutatják be az érdeklődők számára, hogy a zsidó állam katonái miként harcolnak a terrorcselekmények elkövetőivel szemben a hétköznapok során.

„Megtanulhattuk, hogy egy katona hogyan hoz gyors döntéseket és miként ismeri fel, mi a helyes és mi a helytelen ezekben a szituácókban. Azt is láthattuk, hogy ez egy nagyon nehéz feladat” – mesélte a 49 éves Dan Cohen, aki Caracasból érkezett családjával az izraeli programra.

A Caliber 3 nevű csoport 2003-ban alakult leszerelt katonákból – azzal a céllal, hogy különböző fegyveres erőket továbbképezzenek, olvasható a Ynetnews honlapján. Az egykori elitalakulatok tagjai azonban 2009-től civileket is fogadnak a kiképzőtábor helyszínén, ahol többek között paintball-al és Krav Magával, vagy épp lőfegyverek bemutatásával „képzik” az érdeklődőket.

A program egyre több látogatót vonz, tavaly közel 25 000 fő – többnyire amerikai, kínai, kanadai, valamint dél-amerikai turista vett részt a programokon. Yoav Fleishman, a csoport egyik kiképzője hangsúlyozza: „Elmagyarázzuk a turistáknak, hogy mi is olyan nehéz ebben a háborúban, ami teljesen más, mint a klasszikus hadviselés”.

A turisták részt vehetnek egy megrendezett terrortámadásban is, amit műanyag gyümölcsökkel és fadobozokkal díszített piac területén indítanak. Az ártatlan civileket egy kendős férfi hangja rémiszti meg, majd utasítja földre. Egy instruktor közbelépve elmondja: mindig körültekintőnen kell lenni a tömegben.

 

„És most megmutatom, milyen értékrenddel harcolnak az izraeli katonák, és hogyan harcolunk a terroristák ellen” – mondja a 41 éves Cohen, miközben a turisták fotókat készítenek róla. A kétórás program lezárásaként a férfi fontos útravalóval búcsúzik a résztvevőktől: „A civilek védelmezése közben is muszáj megőriznünk az erkölcsi értékeinket”.

zsido.com

Megszakítás