Izraelben közkedvelt étel a pástidá: sütőben sült, néhány összetevőből álló egytálétel. Az ételről az első említést az 1250-ben Franciaországban készült Széfer Micvot Gádol című háláchikus műben találhatjuk, amikor a Coucy-beli Mose ben Jáákov rabbi arról értekezik, hogy nem-zsidók által készített pástidát zsidók nem fogyaszthatnak. Az eredetileg húsból és tésztából készített egytálételt jelentő, olasz pasticcio szóból származó kifejezés a következő évszázadokban többször felbukkan a zsidó jogi könyvekben. Napjainkban a szó többnyire tojással összekevert és sütőben megsütött zöldségeket, vagy tésztát takar (forrás: Háárec)

A brokkoli kósersági szempontból az egyik legbonyolultabb zöldség. Apró virágai között számtalan kis bogár bújhat meg, melyeket sokszor nehéz elkülöníteni a növénytől. A szárak alapos mosás után felhasználhatóak, de a rózsákat világos helyen, gondosan át kell vizsgálni. Ezért felhasználás előtt kis rózsákra szedjük a brokkolit, és negyed órára vízbe áztatjuk. Ezután darabonként, jó világítás mellett alaposan átnézzük, nem ragadt-e a rózsák közé „serec” – bogár, hernyó, vagy bármilyen apró csúszómászó, melyek a Tóra szerint tiltottak a számunkra. 

Ha egy brokkolirózsa bogarakkal fertőzött, legjobb, ha azt a darabot kidobjuk, mert lehetetlen az összes állatot eltávolítani. Egy másik módszer az előfőzés: 10 másodpercre forró vízbe, ezután rögtön hideg vízbe mártjuk a brokkolirózsákat, melyek ezután könnyebben széthajtogathatóak és megvizsgálhatóak lesznek. Csak akkor láthatunk neki a főzésnek, ha megbizonyosodtunk arról, hogy minden nem kóser élőlényt eltávolítottunk zöldségünkről.

broccoli-166948_960_720

Az ellenőrzést jelentősen megkönnyíti, ha eleve olyan brokkolit használunk, melyet olyan különleges körülmények között termesztettek, ahol minimálisra csökkent a bogarakkal való fertőződés veszélye. Ilyen típusú termesztésről Magyarországon korábbi cikkünkben számoltunk be.

Brokkolis pástidá

2 brokkoli

6 tojás

2 doboz tejföl

só, bors, őrölt koriander, ízlés szerint

szezámmag a tetejére (elhagyható)

A kis rózsákra szedett, átvizsgált brokkolit kevés vízben roppanósra pároljuk. A főzővizet félretesszük, később felhasználható levesalapnak. A brokkolit összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, a brokkolis keveréket beletöltjük. Igény szerint szezámmaggal megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütjük. Forrón, zöldségsalátával tálaljuk.

Megszakítás