Élesen elítélte a homofóbiát és az intoleranciát Benjamin Netanjahu, aki párhuzamot vont az orlandói merénylet valamint az utóbbi időszak többi terrorista támadása között. Izrael együtt gyászol az amerikaiakkal. Kiderült, Omar Mateen radikális antiszemita is volt.

A homofóbiát és az intoleranciát tette felelőssé az orlandói tömeggyilkosságért az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu, aki nyilatkozatban fejezte ki részvétét az amerikai népnek, Jeruzsálemben, külföldi diplomaták előtt azt mondta: „Ezek az emberek semmi rosszat nem csináltak. Táncoltak a barátaikkal és élvezték a zenét a szeretteikkel. A terroristát az LGBT-közösséggel szembeni intolerancia, valamint a szabadsággal és a sokszínűséggel szembeni gyűlölet hajtotta.”

A kormányfő párhuzamot vont a vasárnap éjjeli, 49 halálos és 53 sebesült áldozatot követelő orlandói merénylet és a világ sok másik pontján (Párizs, London, Brüsszel, Tel-Aviv, Bali, Mumbai) elkövetett gyilkos támadások között, mondván, mindenhol „ugyanaz a gonosz” csapott le. „A terror nem ismer határokat. Egyik nap az Iszlám Állam melegeket öl, a következő napon jezidiket, aztán zsidókat, muszlimokat és keresztényeket. Nincsenek határaik.” Hangsúlyozta: a civilizált világ népeinek közösen kell harcolniuk a terrorizmus ellen.

A NATO tucatnyi diplomatája előtt az izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy múlt hónapban a transzatlanti védelmi szervezet meghívta Izraelt, nyisson irodát a brüsszeli főhadiszálláson. Mint  mondta, az irodát hamarosan megnyitják, s ennek Izrael nagy fontosságot tulajdonít, hiszen a lépés megkönnyíti a hírszerzési információcserét az Iszlám Állam elleni harcban. Jesper Vahr dán nagykövet is azt hangsúlyozta az összejövetelen, hogy a Nyugatnak és Izraelnek ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznie, ezért a NATO és a zsidó állam „természetes partnerek”.

Ahogy az egész világon, Izraelben is sokan megemlékeztek az orlandói Pulse diszkóban meggyilkolt áldozatokról. A Közel-Kelet legliberálisabb városában, Tel-Avivban, ahol minden évben megrendezik a Pride felvonulást, az önkormányzat épületét szolidaritásból szivárványszínűre világították meg. Az izraeli LGBT-közösség tagjai Jeruzsálemben gyújtottak utcai gyertyákat az áldozatok emlékére. Mint elmondták, „sokkolta és elszomorította” őket a merénylet, amely újra azt bizonyítja, hogy közösségük mindenhol a világon veszélyben van. Jeruzsálemben tavaly  egy férfi több felvonulót megszúrt késsel, egy lány bele is halt sérüléseibe. A támadást a teljes politikai elit és vezető rabbik is elítélték.

Amerikai zsidó szervezetek nemzeti egységre szólítottak fel, miután úgy látták, az orlandói merénylet egyszerre volt gyűlölet-bűncselekmény (hate crime) és terrortámadás. Így látta a legnagyobb antirasszista zsidó szervezet, a Rágalmazás elleni Liga (ADL) elnöke, Jonathan Greenblatt is, aki összekötötte az orlandói esetet a tel-avivi és a nyugati városokban elkövetett iszlamista merényletekkel.

„A terrorizmus mindannyiunkat fenyeget, úgyhogy minden lehetséges eszközzel folytatnunk kell a harcot a demokráciát és a pluralizmust fenyegető veszély ellen” – hangsúlyozta Greenblatt. Más amerikai zsidó vezetőkhöz hasonlóan ugyanakkor ő is óvott attól, hogy az egész amerikai muszlim közösséget vádolják Orlando miatt (az elkövető, a 29 éves, afgán származású Omar Mateen hűségesküt tett az Iszlám Államnak, a terrorszervezet pedig magára is vállalta a merényletet). Mint mondta, „nem a hitük alapján ítélünk meg embereket.” Az ADL teljes szolidaritását fejezte ki a LGBT közösségnek a terrortámadás után.

Az orlandói zsidó közösséget sokkolta a merénylet, mivel több tagjuk részt vesz a helyi meleg közösség életében is. Rick Sherwin rabbi a The Times of Israelnek elmondta: „Ha valaki zsidókat támad meg, mindannyian vigasztalhatatlanok vagyunk, úgyhogy értjük, mit jelent kisebbséginek lenni. Ha a közösség egy tagját bántják, akkor az a többieket is érinti.” A sávuot végével sok orlandói zsidó ment vért adni a rászorulóknak a nagy hőségben.

Közben az iszlamista gyilkos egyik volt munkatársa elárulta, hogy Mateen nemcsak homofób volt, de folyamatosan gyalázta a zsidókat, a feketéket és a nőket is. Daniel Gilroy, aki egy biztonsági cégnél dolgozott együtt a későbbi tömeggyilkossal, „dühös, hangos, profán” embernek nevezte Mateent, aki másokat rendszeresen erőszakkal fenyegetett, és nemegyszer ok nélkül dühöngött, csapkodott. „Állandóan arról beszélt, hogy meg fog ölni valakit” – állította Gilroy, akit egyáltalán nem lepett meg a merénylet: „láttam, hogy be fog következni.”

Kép: Omar Mateen szelfije (fotó: MySpace)

Megszakítás