Szombaton Facebook sincs – és ez benne a jó.

„Olyan személyként, mint aki a közösségi média figyelemének fókuszában él, azt állítom, hogy a közösségi média nagyon nárcisztikus és olyan világot jelenít meg, ami egyáltalán nem valóságos” – idézi a Jew int he City internetes portál azt az interjút, amit a pop sztár a Cosmopolitain.com-nak adott nemrég.

Katy Perry ezt a meglátását a következő gondolattal egészítette ki: „azt kívánom, hogy bárcsak lenne olyasvalami világszerte, mint a Sábát, a vallástól függetlenül is, egy nap, amikor a telefonunkat nem kapcsoljuk be. Szerintem egy ilyen nap igazán jót tenne a fejünknek, különösen a gyerekeknek, akik – hacsak nem a 80-as években születtek – nem is tudjál milyen az élet internet nélkül. És azt gondolom, hogy ez tényleg megnehezíti azt, hogy az előttünk lévő dolgokra koncentrálhassunk. Szóval, nagyon örülnék, ha a világon bevezetnénk egy valódi pihenőnapot” – zárta a gondolatát.

Ez a felvetés nagyon hasonló ahhoz, amit Ken Goldberg, amerikai mérnök fejtett ki a Brain Bár Budapest tavalyi rendezvényén. A Köves Slomóval folytatott pódiumbeszélgetésen a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora elmondta, hogy feleségével évek óta kivonják magukat az online térből péntek estétől szombat estig. „Unplagged-olnak a virtuális világból”: se telefon, se számítógép, és ezzel jelentősen felértékelődik a szeretteikkel töltött idő. Goldberg a technológiai sábát kifejezést használta a hétnek erre az időszakára.

Köves Slomó a közösségi média és a pihenőnap összefüggésében a tavalyi eseményen arról beszélt, hogy amíg évszázadokkal ezelőtt egy csodarabbi gondolatai hosszú idő elteltével és meglehetősen körülményes módon juthattak el a hívekhez, addig ő maga időnkénti Facebook-posztolásaival gyorsabban és hatékonyabban tud eljutni a közösség tagjaihoz. „Nekem tehát ez a virtuális platform jó eszköz. De a sábát engem is megóv attól, hogy elveszítsem a digitális egyensúlyt”.

 

 

 

 

 

Megszakítás