Közeledik a nyár és a nyaralás. A hosszú utazások alkalmával jól jöhet kenyér helyett egy pogácsa.

Ha egy dagasztott és sütőben megsütött tésztában több a víz, mint minden más folyadék (tej, tiszta gyümölcslé, olaj, tojás, méz, vaj, margarin és ide tartozik a cukor is) együttvéve, akkor az elkészült pékáru fogyasztása előtt a kezünket le kell öntenünk – háromszor a jobb kezet, majd háromszor a balt -, netilát jádájim (kézmosásra), majd a kenyérevés előtt hámoci áldást kell mondanunk. Ha az egyéb folyadék több, mint a víz mennyisége, akkor mezonot áldást kell mondanunk, kézmosás nélkül.

A pogácsának mezonot az áldása, és így akkor is fogyaszthatjuk, ha nincs lehetőségünk rituális kézmosásra. Figyeljünk arra, hogy ha annyit eszünk egy tésztaféléből, hogy teljes étkezésnek minősül, az étkezés után el kell mondani a birkát hámázont, az étkezés utáni áldást. Ha megduplázzuk az alábbi receptet, akkor chálát kell belőle venni.

Krumplis pogácsa

1 kg krumpli, sós vízben megfőzve, áttörve

1 kocka élesztő

3 dl tej

20 dkg reszelt sajt

1 kg teljes kiőrlésű liszt

¼ pohár olaj

a tetejére egy tojás és 5 dkg reszelt sajt, vagy magok (szezám-, len-, napraforgómag)

P1610397

Az élesztőt egy deci langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, rugalmas tésztává gyúrjuk, és letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és nagyméretű, kerek szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Letakarva ismét fél órán át kelesztjük, majd tetejüket bevagdossuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, vagy magokkal, és 180 fokos sütőben, mintegy fél óra alatt pirosra sütjük.

P1610401

 

 

Megszakítás