A szervezők elmondása szerint a tárlat válasz a francia Charlie Hebdo által készített Mohamed ábrázolásokra is.

Százötven, összesen ötven országból származó képet állítottak ki szombaton Iránban azon a tárlaton, amelyet holokauszt-karikatúrák számára hirdetettek meg. Az alkotásokat két hétig lehet megtekinteni a perzsa fővárosban – írja a Times of Israel.

Habár a teheráni rendezvény szervezői tagadták, hogy a náci bűncselekmények tagadása lenne a fő céljuk, több „pályázati munka” párhuzamba állítja a Holokausztot és a palesztinok mai helyzetét; olyan képeket is kiállítottak, melyeken Benjamin Netanjahu-t Adolf Hitlerhez hasonlítják.

„A holokauszt tömeggyilkosságot jelent” – mondta Masuod Shojai-Tabatabai, a rendezvény egyik szervezője. „Mi pedig szemtanúi lehetünk a legnagyobb gyilkosságoknak, amiket a cionista rezsim Gázában és Palesztinában hajt végre”. A férfi elmondása szerint az a céljuk, hogy rávilágítsanak a szólásszabadság terén a nyugat által alkalmazott „kettős mércére”. A kiállítást ezenfelül válasznak tekintik a Charlie Hebdo magazinéhoz hasonló Mohamed ábrázolásokra.

Benjamin Netanjahu elítélte a rendezvényt és miniszterei előtt hangsúlyozta: „Irán tagadja a holokausztot, kigúnyolja a holokausztot és épp egy másik holokausztot készít elő”. „Úgy gondolom, hogy a világ összes országának fel kellene állnia és egyértelműen elítélni mindezt” – tette hozzá beszédében.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma szintén elítélte az iráni kiállítást, amely „meggyalázza a holokauszt során életüket vesztett milliók emlékét” – mondta Mark Toner szóvivő.

zsido.com

 

Kép forrása: Times of Israel

Megszakítás