„Ha a saját otthonom fényes, másoknak is világíthatok.”

Chaya Mushka Schneerson rebecen halálának évfordulója egyben az év legnagyobb közösségi eseményét is jelenti a Rebbe női küldötteinek számára. Ekkor rendezik meg a Kinus HaShluchos elnevezésű, néhány napon át tartó rendezvénysorozatot, melyre a világ minden tájáról érkeznek sluchák, vagyis női Chábád küldöttek.

Az idei, sorban a 28. gyűlés témája: „Jámbor asszonyok egykor és ma” volt, mely összekapcsolta a sluchák mindennapos munkáját szüleik és nagyszüleik hősiességével. Ebben az évben nagyjából 3000 nő vett részt ezen a különös eseményen, akik a világ mintegy száz országában szolgálnak a Rebbe küldötteként.

Megjelent például az a Mushky Feldman, aki férjével, Avi Feldman rabbival az elmúlt év során költözött Izlandra, hogy az egyre népszerűbbé váló turistacélponton Chábád központot alapítson. Elmondása szerint több ezer zsidó turistát szolgáltak ki kóser étellel a nyár során, és az apró helyi zsidó közösséget is felpezsdítette a jelenlétük. „Több ez, mint amit valaha is reméltünk. Egyre több embertől halljuk: Pontosan ez az, amire szükségünk volt.” Még egy eljegyzést is sikerült tető alá hozniuk: egy amerikai pár, akik egy, az izlandi Chábád által tartott szombati ebéden találkoztak először a nyáron, épp a napokban jelentette be az eljegyzést. Feldman számára a Kinus HaShluchos feltöltődést jelent, és inspirációt, hogy folytassa a küldöttként megkezdett munkát a távoli Reykjavíkban.

Így, vagy úgy, de Mushky Feldman története minden egyes slucha története is egyben. Mindannyian elhagyták korábbi otthonukat, hogy a zsidó közösséget szolgálják, sokan távoli tájakon dolgoznak, és váratlan nehézségekkel kell nap mint nap szembenézniük. Ezek az asszonyok a New Yorkban tartott konferencián tapasztalatokat cserélnek, visszatekintenek az általuk küldöttként eddig megtett útra, és erőt merítve újra elköteleződnek hivatásuk iránt.

A női küldött-társak történetei mellett neves rabbik beszédeiből is okulhatnak az egybegyűltek. A Rebecen halálának 31. évfordulójáról szólva Yehuda Krinsky rabbi, a Chábád oktatási szárnya, a Merkos L’Inyonei Chinuch igazgatója így beszélt: „Mellette voltam azon az éjszakán… Annyit mondhatok, hogy mélységesen csodálta Önöket. Tudta, hogy kik voltak, kikké lettek, és igen pontosan tudta, hogyan működik a férfi és női küldöttek világa.” A szervezet elnökhelyettese, Moshe Kotlarsky rabbi pedig kiemelte a női küldöttek önfeláldozását és azt, hogy milyen különleges formája ez a jótéteményeknek: olyan jótétemény, melyért nem várnak ellenszolgáltatást.

A Bangkokban élő Nechami Wilhelm arról beszélt, milyen egy vallásos zsidó családot fenntartani egy szórakozóhelyekkel és bárokkal bőségesen ellátott városrész kellős közepén. Utcájukat „bár-micva” utcának nevezik maguk között: kívül vannak a bárok, bent, a házukban a micvák. „Mielőtt azzal foglalkoznátok, hogy mit adhattok a világnak, a saját otthonotokra tekintsetek. Kapcsolódjatok saját fényetekhez, élményeitekhez, erősségeitekhez és képességeitekhez. Így váltok képessé arra, hogy megvalósítsátok a céljaitokat, és mások számára is világítsatok. Ha a saját otthonom fényes, másoknak is világíthatok.”

zsido.com

Forrás: chabad.org

Megszakítás