Az első szentély idejében épített, kiterjedt vízrendszert találtak Izrael középső részén. A leletek tanúsága szerint az asszír hódítást és pusztítást követően az ország nem néptelenedett el teljesen.

Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársai a Tel-Avivtól keletre fekvő Ros Háájin város térségében fedezték fel az értékes leleteket, egy építkezési területet átvizsgálása közben. A vízrendszer feltárt része 20 méter hosszú, és 4 méter mélyen épült. Felette egy nagyméretű, 50 méter hosszú épület állt, melynek padlózatán agyagedények maradványaira bukkantak, melyekkel valószínűleg a vizet húzták fel. Az épület a vaskor végén, azaz a polgári időszámítás előtti VIII-VII. században épült, majd a perzsa hódításkor elhagyatottá vált. A ciszternákat azonban egészen a közelmúltig használták.

„Ámulatba ejtő ez a rendkívül kiterjedt víztároló rendszer, melyet a sziklába vájtak 2700 évvel ezelőtt. Az ókorban az esővíz összegyűjtése és tárolása elengedhetetlen volt. Ezen a vidéken évente mindössze 500 mm csapadék hullik, és szinte teljes egészében a téli időszakban. Ez a mennyiség gyorsan megtöltötte a víztárolókat. A falakon számos vésett motívumot találtunk, emberi alakokat, kereszteket, növényábrázolásokat. Ezek feltehetően későbbi korokban készültek.” – mondta Gilád Itách régész, a feltárás vezetője.

Az elmúlt években több, első szentély korabeli mezőgazdasági birtokot tártak fel Ros Háájin közelében. Feltehetően az i. e. 720-ban, az északi Izrael királyságát elpusztító, asszír hódítás után alapították őket, ami megcáfolja azt az elképzelést, mely szerint ez a vidék teljesen elnéptelenedett ebben az időszakban. Vannak kutatók, akik azt feltételezik, hogy éppen az asszír uralkodó volt az, aki ösztönözte az új települések létrehozását, hogy a birodalom nyugati végébe vezető, fontos kereskedőút ne elhagyatott területeken vezessen keresztül.

„A most feltárt épület eltér a többi farmon talált épületektől. Hatalmas mérete, vastag falai, jól megtervezett szerkezete arra utal, hogy valamiféle adminisztratív funkciót is betölthetett, talán innen irányították a térség többi mezőgazdasági birtokát.” – mondta Itách.

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás