27 éves jesivabócher lett az El-Al új tulajdonosa

Eli Rozenberg egy jeruzsálemi jesiva hallgatója, apja viszont tehetős amerikai üzletember. Az általa vezett Kánféj Nesárim (sasszárnyak) vállalat 150 millió dollárért vásárolja meg az izraeli nemzeti légitársaság részvényeinek 42.85%-át a tel-avivi tőzsdén.

Az állam vállalta, hogy egy mentőcsomag részeként megvásárolja az el nem kelt részvényeket, így 30 millió dollárt fektetett be, ami 12-15%-os tulajdonrészt jelent. A vételi szándék komolyságát jelezve Rozenberg 15 millió dollárt már be is fizetett egy vagyonkezelői számlára.

A részvénykibocsájtás a Pénzügyminisztérium által létrehozott, 400 millió dolláros mentőcsomag része volt, amely kormány által támogatott kölcsönökből állt, összesen 250 millió dollár értékben, a hitel 75 százalékára vonatkozó garanciákkal. A részvénykibocsájtás célja a több mint 2 milliárd dolláros nettó adóssággal rendelkező vállalat saját tőkéjének emelése volt, de emellett költséghatékonyságot növelő intézkedésekről is határoztak, melyek között szerepel egy kétezer munkavállalót érintő leépítés is.

Rozenbergen kívül eredetileg még két potenciális vevő mutatott érdeklődést a légitársaság iránt: David Sapir, orosz-izraeli, turizmussal és telekommunikációval foglalkozó üzletember és Meir Gurvitz, brit-izraeli ingatlanbefektető. A múlt szerdára kitűzött határidőig azonban csak Rozenberg nyújtott be vételi ajánlatot.

A szükséges tőkét Eli Rozenberg apja, a New Yorkban élő Kenneth biztosítja, aki egy amerikai idősotthon-hálózat alapítója és elnöke. A vallásos életvitelű üzletember eddig nem szerzett tapasztalatot a légiközlekedés terén, de rabbija tanácsát követve mégis a befektetés mellett döntött. Elemzők szerint Eli feltehetően a pályázat egyik feltételeként szereplő izraeli állampolgársága miatt került a Kánféj Nesárim élére, és a valódi döntéseket nem ő, hanem apja hozza majd. Eli Rozenberg határozottan cáfolta ezt az állítást és közölte, hogy kizárólag ő lesz az El-Al új tulajdonosa és ő hozza a döntéseket is.

“A Kánféj Nesárim vállalat legelső és legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy visszaszerezze az utazóközönség bizalmát, megőrizze több ezer EL-Al dolgozó munkahelyét és biztosítsa Izrael nemzeti légitársaságának jövőjét. Az elmúlt hónapokban a Kánféj Nesárim bebizonyította, hogy elkötelezett az EL-Al talpra állításában, és ehhez megfelelő tőkével rendelkezik” – állt a cég közleményében.

Hozzátették továbbá, hogy a légitársaság új vezetése nagy hangsúlyt helyez a járatok pontosságának javítására, és emelni kívánja a fedélzeti ellátás színvonalát minden osztályon. Mivel az új tulajdonos ortodox zsidó, az El-Al járatain minden bizonnyal továbbra is kizárólag kóser élelmiszert szolgálnak majd fel, továbbá a repülőgépek ezen túl sem közlekednek szombatonként és zsidó nagyünnepeken.

A már évek óta pénzügyi gondokkal küzdő El-Al számára a koronajárvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások jelentették a végső csapást. A légitársaság járatai hónapokra leálltak, és ennek következtében 6303 dolgozójából 5800-at fizetés nélküli szabadságra küldött. Jelentősen csökkentették a vezető beosztásban dolgozók fizetését, továbbá három Boeing 737-es repülőgép értékesítéséről is döntöttek.

A 2019. év eredményei még optimizmusra adtak okot, hiszen az El-Al gépei 5.8 millió utast és 74 500 tonna árut szállítottak. A flotta 45 repülőgépből állt, melyek közül 27 az El-AL tulajdonát képezte, 18-at pedig lízingeltek. A repülőgépek átlagéletkora igen alacsony, 9.4 év volt. A lehetséges felívelés lehetőségét a járvány szüntette meg.

Az elmúlt időszakban az egyre növekvő veszteségek miatt reális opcióként merült fel az El-Al megszüntetése. A törölt járatok kapcsán a vállalatnak 350 millió dolláros tartozása gyűlt össze az utasok felé, az idei esztendő első és második negyedévi pénzügyi jelentései pedig további 244 millió dolláros veszteségről tanúskodnak. A Rozenberg család sikeres részvényvásárlása azonban reményt adhat az 1948-ban alapított, nagy hírű légitársaság fennmaradására.

zsido.com

Forrás: TOI

 

 

 

 

 

  • Küldés emailben