A zsidó világ legszentebb helyét újabban a háredi közösségekből is sokan keresik fel.

Peszách a három zsidó zarándokünnep egyike, amikor a Szentély fennállása idején hatalmas tömegben zarándokoltak fel a zsidók Jeruzsálembe, hogy a széder este folyamán elfogyasszák az áldozati bárányt a Templom-hegyen. A Szentély lerombolása után idegen hódítók tették rá a kezüket a Templom-hegyre, és először keresztény templomot, majd mecseteket emeltek rajta. A szent város 1967-es újraegyesítését követően az óváros egésze izraeli fennhatóság alá került, így megnyílt a lehetőség, hogy ismét zsidók léphessenek a Templom-hegyre.

Ezt számos rabbi ellenzi, mert az egykori Szentély területére csak a rituális tisztaság olyan állapotában lehet lépni, melynek elérésre napjainkban nincs lehetőség. Vannak, akik szerint ajánlatos elkerülni az arabok provokálását és ezért tiltják a zarándoklatot. Más rabbik szerint megengedett a templom-hegyi látogatás, amennyiben nem lépünk arra a területre, ahol maga a Szentély állt és a zarándoklat reggelén mikvében merülünk alá, továbbá – a gyász jelenként – kerüljük a bőr lábbeli viselését. Olyanok is akadnak, akik kifejezetten ösztönzik a látogatást, hogy Izrael népe ezzel is kifejezze a Szentély újjáépítése iránti vágyát.

Míg korábban szinte kizárólag a nemzeti-vallásos irányzat követői éltek a templom-hegyi zarándoklat lehetőségével, addig mára a háredi világból is egyre többen jelennek meg a helyszínen. A sajátos politikai helyzet miatt a területen jelen vannak a Waqf, azaz a jordán muszlim hatóság emberei, akik árgus szemekkel figyelik, hogy valóban csak muszlimok imádkoznak-e a hegyen. Korábban az izraeli rendőrség is segítségükre volt ebben, mára azonban – feltehetően az egyre növekvő zarándoktömeg hatására-, már lehetővé teszik, hogy az egykori Szentély helyével szemben megálló zsidók csendben fohászkodhassanak és tóramagyarázatokat tarthassanak.

Az elmúlt egy évben a vírusveszély miatt elmaradtak a zarándokok, a helyzet látványos javulása miatt azonban idén peszáchkor ismét sokan érkeztek a hegyhez, és naponta 500-1000 zsidó járta körbe a Szentély egykori helyszínét.

Tom Niszáni, a Templom-hegy Öröksége Alapítvány vezetője a következőképpen nyilatkozott: „Egy év után, a járványügyi szabályok enyhülésével, Izrael népe visszatért a Templom-hegyre. Szervezett túráinkon neves közéleti szereplők is részt vettek. Az ünnep során tömegek imádkoztak és tanultak a zsidó nép legszentebb helyén. Még sokat kell küzdenünk, hogy minden hátrányos megkülönböztetést és tilalmat feloldjanak a zsidó zarándokok számára, de minél többen érkeznek, annál gyorsabban jönnek el a változások”.

A peszáchi zarándoklat miatt Jordánia hivatalos panaszt nyújtott be, és a status quo felrúgásával vádolta Izraelt. A jordán kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a zsidók és keresztények a továbbiakban se imádkozhassanak a helyszínen még magukban sem, mert véleményük szerint ehhez kizárólag a muszlimoknak van joga.

„Ha az izraeli vezetés nem hajlandó megváltoztatni a fennálló rendet, a nép fogja kikényszeríteni azt. Az alapítványunk a jövőben is azért fog küzdeni, hogy megszüntesse a jordán ellenőrzést a Templom-hegyen”- reagált Jordánia tiltakozására Niszáni.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás