A bullát más tárgyakkal együtt, egy első templommal együtt megsemmisített középület maradványai között fedezték fel az izraeli régészek a jeruzsálemi Dávid városához tartozó egyik parkoló alatt.

A 2600 éves pecséten a következő felirat olvasható:

„Nathan-Melech-nek, a király szolgájának” — fejtette meg Dr. Anat Mendel-Geberovich a jeruzsálemi Héber Egyetem Ókori Jeruzsálem Tanulmányi Központjának professzora.

Fotó: City of David National Park

„Bár nem lehet teljes bizonyossággal meghatározni, hogy a Bibliában említett Nathan-Melech valójában a bélyegző tulajdonosa, de lehetetlen figyelmen kívül hagyni azokat a részleteket, amelyek összekapcsolják őket,” — mondta Mendel-Geberovich.

A Nathan-Melech név egyszer jelenik meg a Bibliában, a II. Királyok 23:11 részében, ahol Jósiás király főemberének nevezi az írás.

„Eltávolította az Úr házának a bejáratától a lovakat, amelyeket Júda királyai a nap tiszteletére állítottak oda, Netan-Melek főember szobája mellé, egy külön csarnokba. A napnak szentelt kocsikat is elégette.” (II. Királyok 23:11)

A bullát, más tárgyakkal együtt, egy olyan középület romjai között fedezték fel, amelyet az első templom megsemmisítése során pusztítottak el. Az ásást a Tel Avivi Egyetem és az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei végezték.

„Az ősi héber szövegben írt nevekkel rendelkező bulla és más bélyegzők is a Dávid városában végzett különböző ásatások során kerültek elő. Ezek számottevő információt adnak Jeruzsálem gazdasági helyzetének és adminisztratív rendszerének megértéséhez az első templom időszakában, valamint személyes adatokat tartalmaznak, a király legközelebbi tisztviselőiről és adminisztrátorairól is, akik a városban éltek és dolgoztak. ”— nyilatkozta Juval Gadot professzor, és Dr. Jiftah Salev az újonnan felbukkanó ősi leletről.

Hozzátették, hogy a felfedezés egy új ablakot nyit erre a korszakra.

„Egy ilyen nyilvános épület felfedezése Dávid városának nyugati lejtőjén rengeteg információt nyújt a város szerkezetéről, és a közigazgatási terület nagyságáról is. Az épületnek a tűzben való elpusztulása, nyilvánvalóan a város babiloni hódítása alatt, i.e. 586-ban történt, ami aláhúzza a város pusztulásának intenzitását.”

Egy másik műtárgyat is előkerült az ásatás során, egy kékes achát kőből készült pecsét, melyen az „Ikarnak, Matitjahu fiának” felirat állt.

Mindkét tárgy az Izrael Exploration Journalban, az Izrael Exploration Society által kiadott régészeti folyóiratban kerül majd bemutatásra.

 

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás