Ahogy azt a korábbi években is megtehettük, idén is rendelkezhetünk az adónk 1+1 %-val. A Transznacionális Együttműködések program keretében sokat foglalkoztunk az adománygyűjtés fontosságával, lehetséges módjaival és a sikeres kampányok titkával. A beszélgetések során azonban újra meg újra bebizonyosodott, hogy a civil szervezetek és az egyházak számára nélkülözhetetlenek az éves rendszerességgel érkező 1 %-ok. Egy jó időben elindított, megkapó és informatív kampány képes megsokszorozni a szervezetekhez befolyó adományokat, míg egy esetleges botrány akár évtizedek munkáját képes megkérdőjelezni és semmissé tenni. A következőkben röviden összefoglaljuk az 1+1 %-okkal kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a 2020-tól életbe lépő apró, ám jelentős változásokra.

Minden jövedelemmel rendelkező magyar állampolgárnak lehetősége van arra, hogy személyi jövedelemadója 1 %-val támogasson egy számára szimpatikus ügyet. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adott projekt mögött álló, bejegyzett civil szervezet technikai számát feltünteti az elektronikusan vagy papír alapon beadott adóbevallásának megfelelő helyén. Erről minden évben újra és újra dönthetünk: kitarthatunk a korábban választott szervezet mellett, vagy évről-évre újabbakat segíthetünk. Ha azonban elmulasztjuk ezt megtenni, az szja 1 %-a a NAV-nál marad és végső soron az állam fog dönteni a felhasználásáról.

Van azonban a személyi jövedelemadónknak egy másik 1 %-a, melyet 2019 óta nem csupán a bevett egyházaknak, hanem vallási egyesületeknek, nyilvántartásba vett egyházaknak és bejegyzett egyházaknak (szervezeteknek) is felajánlhatunk. Ez számos, a sok vihart kavart egyháziügyi törvény által státuszától évekkel ezelőtt megfosztott kisegyháznak adja vissza a gyűjtés lehetőségét. Míg a civil szervezeteknek szánt felajánlásokról évente nem csak lehet, hanem kell is dönteni, a bevett egyházaknak 2019-ben tett nyilatkozatot a NAV automatikusan figyelembe veszi 2020-ban is.

Annak ellenére, hogy évről évre többen fordítanak figyelmet az adományozásnak erre az igazán egyszerű és kézenfekvő módjára, éves szinten mégis milliárdok sorsáról felejtenek el rendelkezni az emberek. Így tehát a civil szervezetek és egyházak számára az is fontos cél, hogy a felajánlási hajlandóságot is növeljék, illetve jól irányzott kampányok révén láthatóvá váljanak az adományozók számára. A Transznacionális Együttműködések program keretében is bemutatkozó Magyar Fundraising Akadémia a NAV-val közösen tartott, február végi fórumán olyan gyakorlati, praktikus segítséget igyekezett adni a jelenlévő civil szervezetek képviselőinek, mely révén már most, a 2020-as évben képesek lesznek eredményes kampányt szervezni. A korábbi írások között olvasható összefoglalónk az MFA adománygyűjtési jó gyakorlatáról, annak pedig, aki szeretne első kézből hozzájutni az általunk röviden szemlézett ismeretekhez, ajánlom az MFA által szervezett képzéseket, melyekről honlapjukon[1] lehet tájékozódni.

 

 

Leichter Lilla

[1] http://fundraisingakademia.hu/index.html#page-kepzesek

Megszakítás