A lubavicsi Rebbe tanításai alapján írt könyv nyerte a legjobb vallásos könyv díját az Egyesült Államokban. Mendel Kalmenson könyve a Rebbe azon írásait vette alapul, melyek a fájdalommal, veszteséggel és tragédiával való szembenézésről tanítanak.

A Time to Heal (A gyógyulás ideje) című könyv betekintést ad a Rebbe több évtizedes rabbinikus működésébe, melynek során számtalan egyént és közösséget vigasztalt és erősített meg tanácsaival, amikor azok valamilyen válsághelyzettel szembesültek. A tanítások egyszerre tükrözik a Rebbe feltétlen odaadását Isten iránt, és rendkívüli együttérzését az hozzá forduló emberek felé.

Egyszer egy fiatal özvegyasszony azt kérdezte tőle, hogy miként magyarázza el gyermekeinek férje halálát. A Rebbe az felelte: „Az igazságot mondd el nekik: Vannak olyan lelkek, melyek annyira tiszták és szentek, hogy Isten azt akarja, hogy azonnal az Égbe kerüljenek, miután beteljesítették földi küldetésüket, és fentről őrködjenek szeretteik felett.”

Egy rabbinak, akinek közössége egyszerre veszítette el két fiatal tagját, egy régi haszid bölcsességet ajánlott: „Gondolkodj pozitívan, és minden jóra fordul!”

Amikor Áriel Sáron egykori izraeli miniszterelnök fia balesetben elhunyt, amikor 1956-ban arab terroristák megöltek három gyermeket és egy tanárt Kfár Chábádban, vagy amikor Mose Sáret miniszterelnökkel a holokauszt és a vallásos hit közötti kapcsolatról beszélt, a Rebbe anélkül volt képes enyhíteni a fájdalmakat, hogy azok jogosságát megkérdőjelezte volna.

„A Rebbét eltökélt optimizmus jellemezte még a tragédiák árnyékában is. Nem volt hajlandó félelemben élni, és mindig az eredendő jót látta a világban.”- mondta a könyv szerzője, aki az elegáns londoni városrész, Belgravia chábád központjának rabbija és igazgatója, illetve rendszeresen publikál a chabad.org weboldalon is.

A könyv bemutatóján köszöntőt mondott Dr. Mark Glaser, neves rákkutató, a Harvard és Yale Egyetem oktatója, aki beszámolta arról, hogy a könyv olvasása után úgy érezte, mintha személyesen ismerte volna a Rebbét, aki „minden bizonnyal az elmúlt évszázad egyik legnagyobb rabbija volt”.

„A könyvet rendkívüli szorgalommal, hozzáértéssel és nagyszerű irodalmi stílusban írta meg Kalmenson rabbi. Nagy segítségére lesz azoknak, akik valamilyen megpróbáltatáson mennek keresztül. Képesek lesznek új irányt adni életüknek, vigaszt és gyógyulást kaphatnak, szellemi, érzelmi és testi értelemben is.”- tette hozzá Dr. Glaser.

Jiszráel Meir Lau, Izrael egykori főrabbija is meleg szavakkal méltatta a könyvet: „Kalmenson rabbi új könyve nagyon hasznos és praktikus segítséget nyújt a veszteségekkel és balcserencsével való szembenézéshez. E könyvvel a szerző mindenki számára elérhetővé tette a Rebbe bölcsességét, és nagy hasznára lesz mindazoknak, akik a Tóra válaszait keresik az élet nagy kérdéseire.”

Benjamin Blech rabbi, a Yeshiva University Talmud professzora így írt a műről: „A Rebbe tanítása gyakran változtatta meg az emberek életét. A depresszió helyett reményt adott, és új, a korábbinál nagyobb és jelentősebb életcélt mutatott. Bár a Rebbe már nincs közöttünk, szavai és tanácsai a mai napig velünk élnek, köszönhetően Kalmenson rabbinak, aki összegyűjtötte a Rebbe szóbeli és írásbeli válaszait, melyeket a hozzá forduló, csüggedt embereknek adott, aki valamilyen komoly veszteség vagy tragédia feldolgozásával viaskodtak.”

Forrás: Crownheights.info

Megszakítás