Bolgár és külföldi neonácik tartottak fáklyás felvonulást Szófiában, hogy megemlékezzenek Hristo Lukovról, Bulgária 1943-ban meggyilkolt németbarát és antiszemita miniszteréről.

Az évente megtartott Lukov-felvonulást a szélsőjobboldali Bolgár Nemzeti Front szervezte. A mintegy kétezer, fekete ruhás felvonuló Szófia belvárosán masírozott végig, fáklyákkal, zászlókkal, nacionalista és EU-ellenes jelszavakat kiabálva. A helyi radikálisokhoz külföldről is csatlakoztak elvbarátaik, jelen volt a svéd Északi Ellenállási Mozgalom és a német NPD is. A felvonulók közül többen horogkeresztet viseltek és náci karlendítéssel tisztelegtek Lukov előtt.

A rendezvény előtt számos párt, szervezet és nagykövetség tiltakozott, Szófia polgármestere pedig egyenesen betiltotta a felvonulást, a szervezők azonban bírósághoz fordultak, ahol végül megkapták az engedélyt. A vonulókat ellentüntetők várták, akiket rendőrkordonnal választottak el a menetelőktől.

A rendezvény előtt megszólalt a Zsidó Világkongresszus vezetője, Robert Singer: „Arra biztatjuk az európai kormányokat, hogy adminisztratív eszközökkel vegyék elejét az efféle felvonulásoknak. Ez nem csak a zsidó közösségek problémája, hanem minden európai polgáré és kormányé”.

Hristo Lukov 1935 és 1938 között Bulgária háborúügyi minisztere volt, és közeli kapcsolatot alakított ki a náci Németországgal. Ő vezette a fasiszta szellemiségű Bolgár Légiók Uniója szövetséget is. 1943-ban két kommunista ellenálló agyonlőtte.

A felvonulás szervezői tagadják, hogy Lukov náci vagy antiszemita lett volna, ahogy magukat sem tartják annak. Véleményük szerint a gyilkosok leszármazottai félnek a rendezvénytől, és ebből fakad a tiltakozási hullám. „Kapcsolatot akarunk építeni Európa többi nacionalista erejével, mert a szabad, független országok fontosságában hiszünk. Vissza akarjuk szerezni a hatalmat a globalistáktól, akik az EU-t irányítják és romba döntik Európát” – mondta Per Sjorgen, svéd vendégmasírozó.

zsido.com

Forrás: TOI

 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

 

Megszakítás