Izraeli régészek egy rómaiak által épített, jelentős kereskedelmi útvonalat tártak fel Bét Semes közelében.

A 2000 éves út remek állapotban került elő. A felfedezésre akkor került sor, amikor egy Jeruzsálembe vezető vízvezetéket fektettek le. „Az út hat méter széles volt és másfél kilométer hosszan vezetett egy római várostól a fő közlekedési útvonalig, melyet az Uralkodó Útjának is neveztek.” – mondta Irina Zilberbod, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója. „Az Uralkodó Útja volt a térség fő útvonala, mely olyan nagyvárosokat kötött össze, mint Eleutheropolis, Bét Guvrin és Jeruzsálem. Az utat Hadrianus császár szentföldi látogatása előtt építették a polgári időszámítás előtt 130 körül, esetleg néhány évvel később, a Bár Kochvá szabadságharc idejében. Korábban már előkerült egy Hadrianus császár nevét viselő mérföldkő a közelben, és ez megerősíti a feltételezésünket.” – tette hozzá Zilberbod.

Hadrianus császár

Az út kövei között számos régi pénzérmét is találtak. Az egyiket „a nagy felkelés második évében”, azaz 67-ben verték, egy másikat Poncius Pilátus, Júdea prefektusának idejében, 29-ben, egyet I. Agripa király veretett Jeruzsálemben 41-ben, de találtak a későbbi, omajjád korból (661-750) származó pénzérmét is.

A római hódítás előtt a térségben nem voltak épített utak, a rómaiak azonban a gyakori hadseregmozgás és a kereskedelem elősegítése miatt nagy ütemben fejlesztették a szentföldi utakat, és bekapcsolták a provinciát a nemzetközi úthálózatba is. A rómaiak birodalmuk egész területén nagy hangsúlyt fektettek a jól működő úthálózat kiépítésére és fenntartására. A provinciákon áthaladó Uralkodó Útját mellékutak kötötték össze a mezőgazdasági termelést folytató kisebb településekkel. A fő élelmiszernek számító gabonát, bort és olajat ezeken a mellékutakon szállították el a főútig, majd tovább a nagyvárosokba és külföldre.

„A most feltárt út közel fekszik az egész Izraelt átszelő nemzeti túraútvonalhoz (Svil Jiszráel), ezért a kirándulók bizonyára örömmel keresik majd fel. Az Izraeli Régészeti Hatóság és a vízvezetéket építő Méj Semes vállalat megegyezett abban, hogy az utat in situ, tehát helyben, változtatás nélkül és jelenlegi állapotában konzerválják és megtekinthetővé teszik a nagyközönség számára.” – mondta Ámit Sádmán, a hatóság júdeai körzetének vezető régésze.

Az út felülnézetből

Forrás: WIN

Megszakítás